Det koster ingenting å gå gjennom lystunnellen ved «Jul i Vinterland» i Spikersuppa i bydel Sentrum. Her sett fra Stortingsgata-sida. Foto: Annika Byrde / NTB

Plukk & miks: Førjulsunderholdning som ikke koster finskjorta

Det er mulig å få julestemning for hele familien uten å (nøtte)knekke nakken på stive billettpriser hos de store kulturscenene i byen. Vi gir deg arrangementskalenderen for førjula som ikke lager røde tall i julebudsjetttet.

Publisert

(Redigert 1. desember med oppdaterte arrangementsoversikt)

Med priser fra 460 (for barn) opp til 900 (for voksne) per billett til «Nøtteknekkeren», tok Den norske opera og ballett luven av mange. De andre store, nasjonale scenene har også høye priser på billetter til juleforestillingene sine.

Men ikke tenk mer på det, finn heller et rimelig eller helt gratis arrangement i VårtOslos egen adventskalender for folk som vil ha julestemning i helga.

Det mangler nemlig ikke på arrangementer som ikke koster noe. Det er et lass av rimelige konserter og forestillinger på hovedstadens førjulsmeny. Vi har vi funnet fram dette og hint som nesten garantert vil gi julestemning for store og små. At de som betaler beholder sinnsroen grunnet snilt prisleie, sikrer også en mer harmonisk førjul. Her er det priser fra gratis opp til 350 kroner per billett.

Torsdag 2. desember

 • Mer havbris i julegranen blir det når Salt feirer samisk jul med Kajsa Balto. Den kritikerroste artisten har fått mye skryt for den siste utgivelse «Buot eallá» og ble omtalt som «et av 2020s mest magiske øyeblikk i norsk musikk» i NRK. Nå slipper hun julealbumet «Sámi juovllat» som betyr «samisk jul». Salt lover julesteming og har faktisk gåsehudgaranti. Klokka 19.
Kajsa Balto slipper hun julealbumet «Sámi juovllat» og Salt lover julesteming og gåsehud.

Billettpris: 245 kroner

 • Forlaget Manifest inviterer til mini-lansering av juleheftet «Rød jul»Norli Universitetsgata. Det blir opplesninger, signering og en kopp gløgg. Arrangøren lover en fin og varmende førjulsstund og det blir nok et lite dryss venstrepolitisk julebudskap.
 • Miniøyas jul har blitt en tradisjon, og selger ikke festivalbillett i år, men har delt opp billettsalget så man kan komme unna med en snillere pris og kanskje rekke julegrantenninga i borettslaget samme dag. De kaller det rett og slett «en kulturell julestrømpe», og lover til og med en helt gratis stasjon med julete aktiviteter. Arrangementet går av stabelen fra 4. til 5. desember i år. Det spilles flere forestillinger begge dager, og i år er det både teater, dans og konserter. Sted: Sentralen, Bydel Sentrum. Billettpris: Fra 50 til 180.
Miniøyas jul på Sentralen i bydel Sentrum har endra litt på systemet sitt, og tilbyr forestillinger fra 50 til 180 kroner.
 • Det er jul på herregården klokka 15 og «herregården», det er Linderud gård. Her åpnes dørene til en julepyntet gård, med omvisning og tablåer innendørs og julemarked utendørs. Arrangementet varer til klokka 18.00. Arrangører er Museene i Akershus, Bydel Bjerke, og venneforeningen.
Jul på Linderud gård er innen rekkevidde.

Arrangementet er gratis.

Lørdag 4. desember & søndag 5. desember

 • Byens største og flotteste festning, Akershus festning, ønsker velkommen til jul på festningen fra 11.00 til 16.00. Du får omvisning i julepyntet slott, pepperkakeverksted, mini-rekruttopplæring med vaktsoldatene, kunstutstilling, juleverksted, julerebus og aktivitetshjørne. Det blir marionetteteateret «Prinsesse Kathinkas jul», julefortelling v/ Torgrim Mellum Stene, du kan se slottsdansere danse og høre Forsvarets Stabsmusikkorps spille musikk fra Nøtteknekkeren sammen med forteller Jannike Kruse. Og det er bare noe av det du får ... gratis. Det er til å bli svimmel av, og hele byen er invitert.
Akershus festning forvandles til en Pandoras ekse av juleaktiviteter andre adventshelgen i desember.
 • Nationaltheatret senker pristerskelen og inviterer til Barnas jul på teateret fra 11.30 til 13.30. Det blir nnslag fra scenen i publikumsfoajeen, aktivitsbord, ansiktsmaling og kostymelek. Stikkord er teaterformidling, musikk og kanskje dukker det opp en skuespiller? Billettene koster 80 kroner.

Tirsdag 7. desember

 • Holbergs plass sangforening synger julen inn med konserten «Jul with a view» på Salt Art & music med kjente, ukjente, gamle og nye julesanger. Koret jkaller seg et «tidsklemmekor med 10-12 medlemmer», og møtes annehver tirsdag. Om det er på Holbergs plass de møtes vanligvis, vites ikke, men denne desembertirsdagen er det konsert på Salt med 10-12 korister som lover en stemningsfull julekonsert. Billettpriser: 200 for voksne og 100 for barn.

Lørdag 11. desember

 • Denne lørdagen inviteres «kjære publikum» inn i varmen til KORETs julekonsert i Vålerenga kirke. Koret Koret lover halsbrekkende og ambisiøs musikk og et kor som ifølge seg selv strekker seg langt over evne med Monteverdis «Mariavesper» fra år 1610. De topper det med julesang, kakesalg og til og med tombola. Dørene åpner 14.30 Konsertstart 15.00.

Billettpris: 175 kroner

 • Nabolaget på Bislett synger og spiller julen inn i Fagerborg kirke klokka 15.00. Den tradisjonsrike julekonserten i regi av nabolaget rundt Bislett byr på Bolteløkka jentekor, Bislett guttekor, Bolteløkka skoles strykeorkester og voksenkoret Bolla Cantorum. Det blir dessuten fellesnummer og stinn brakke, lover arrangørene. Som byr på pepperkaker, lun stemning og garantert et smil om munnen når du går. Kor og orkester spiller og synger klassiske juleverker og kjente julemelodier.

Billettpris: 175 kroner.Gratis for barn og ledsagere

Fra operascenen til en rimeligere og mer intim en: Det er Saturday classics' juleedition på Sentralen med Gunda Marie Bruce og Thomas Ruud.
 • Jul i Operaen er dyrt, men Jul fra Operaen på Sentralen er relativt rimelig. Saturday Classics at Sentralen har tent julelysene og får besøk av stjernesangerne Gunda Marie Bruce og Thomas Ruud. På programmet står kjente og kjære julesanger og et utvalg av de aller vakreste ariene fra operascenen. Ved klaveret: Åse Mathiesen. Du får blant annet høre Walking in the air, Ave Maria, Have yourself a merry little Christmas, Nessun Dorma og O helga Natt. Har du ikke julestemning etter dette, får du det antakelig aldri.

Billettpris: Fra 165 til 265 kroner.

Mandag 20. desember

Voices of Every Second Thursday (Vest) lover julestemning og de fineste julesangene de vet om.Foto: Privat

 • Vi tar jula tilbake! proklamerer koret Vest (Voices of Every Second Thursday) og inviterer til «Vest-jul 2021» og garantert julestemning i Kampen kirke. De lover å synge de fineste julesangene de vet om, og har med seg pianist, trompetist og bassist. Billetter kan kjøpes på hjemmesiden deres. Vest-sangerne leker ikke jul, og kaller seg da også et «bittelite jente/damekor, med spesielt stort hjerte for julesanger.» Klokka 19.30.
Voices of Every Second Thursday (Vest) lover julestemning og de fineste julesangene de vet om.

Billettpris: 220 kroner

 • Blå er åstedet for en tradisjonsrik musikalsk begivenhet: «Jul i Brenneriveien med The Switch». Bandet advarer alle mot å tro at det blir noe annet enn julesanger denne kvelden, som starter klokka 20. Ikke noe sløy psykedelisk poprock fire dager før julaften. Bandet lover «å mane frem FØLELSEN av jula i sin helhet, på godt og vondt, på kos og stress, helt ærlig og dønn fake.» Dette er den ellevte julekonserten The Switch spiller, og de er ubeskjedne nok til å påstå at konserten har blitt en del av jula for mange. «Men det er plass til fler!» oppfordrer de og legger til at de håper «skuffelsen ikke er for stor og at du kanskje til og med kommer tilbake med vilje neste år».

Billettpris: 250 kroner

Powered by Labrador CMS