Demonstrasjonen gikk fra Utenriksdepartementet til Jernbanetorget via Karl Johan.

Slik så det ut da hundrevis tok til gatene – politiet forventer flere markeringer

Politiet anslår at mellom 600 og 800 personer deltok i Palestina-demonstrasjonen som preget deler av sentrum gjennom ettermiddagen. Det forventes flere markeringer i dagene som kommer.

Publisert

– Markeringen gikk veldig rolig og fint for seg. Vi er veldig fornøyde. Det var ingen uønskede hendelser, forteller operasjonsleder Alexander Østerhaug i Oslo politidistrikt til VårtOslo onsdag kveld.

Palestinakomiteen holdt i samarbeid med flere andre aktører en markering som startet utenfor Utenriksdepartementet (UD) på 7. juni-plassen – av demonstrantene for anledningen omdøpt til «Palestina-plassen».

– Det var en markering utenfor UD gjennom hele dagen. Fra klokken 15.00 var det et jevnt tilsig – frem til da var det rundt 50–100 stykker der – før antallet økte på i 16.00–17.00-tiden. Grovt regnet var det et antall på mellom 600 og 800 som deltok under hovedmarkeringen, uten at vi har et eksakt tall, fortsetter operasjonslederen.

Fortsatte til Jernbanetorget

Fra 7. juni-plassen fortsatte hundrevis av demonstranter videre nedover Karl Johan før de endte opp på Jernbanetorget. Dette var den tredje demonstrasjonen i regi av Palestinakomiteen siden krigen mellom Hamas og Israel brøt ut lørdag 7. oktober. 

SE ALLE BILDENE FRA DEMONSTRASJONEN UNDER: 

Rødt-politiker Bjørnar Moxnes holdt appell ved Utenriksdepartementet.
Palestinakomiteens leder, Line Khateeb, holdt appell ved Jernbanetorget.

Sent tirsdag kveld og utover natten, samlet for øvrig flere demonstranter seg til støtte for Palestina utenfor Israels ambassade i Parkveien

Lørdag holdt Med Israel for Fred (MIFF) markering utenfor Stortinget ved Eidsvolls plass der det parallelt ble holdt palestinsk motdemonstrasjon, der politiet pågrep og bortviste flere personer.

Politiet: – Kjent med dette

– Politiet er kjent med at det skal markeres mer de neste dagene, og vi forventer både flere propalestinske og proisraelske markeringer, sier Oslo-politiets operasjonsleder til VårtOslo onsdag kveld.

– Politiets rolle er å sørge for at ytringsfriheten blir ivaretatt samt opprettholde ro og orden og hindre voldshendelser og annen kriminalitet, som skadeverk for eksempel –  slik det er ved alle denne typen markeringer.

Palestinakomiteen har varslet at de i dagene som kommer vil ha fortsatt tilstedeværelse på 7. juni-plassen, som de nå omtaler som Palestina-plassen.

– Vi er kjent med at de kommer til å oppholde seg der og markere utenfor UD, sier Østerhaug.

Blir på  «Palestina-plassen»

Leder Line Khateeb i Palestinakomiteens var fornøyd med oppmøtet onsdag.

– Vi samles her fordi vi vil at våre myndigheter skal handle med våpenhvile nå. Medisinsk hjelp må komme inn. Humanitære korridorer må åpne. Det er de veldig enkle, grunnleggende, basale kravene vi er samlet om her i dag, sa hun til NRK i forbindelse med onsdagens demonstrasjon.

– Her vil det være folk hver dag. Vi vil være på Palestina-plassen utenfor UD for å minne folk om hva som skjer. De kan komme hit å snakke med oss. Folk lurer ofte på hva som skjer; hvorfor er det sånn som dette er? I tillegg vil vi være en stein i skoen til Barth Eide (utenriksminister, journ.anm.) som jo får mye press fra USA. Vi vil si at vi presser tilbake. Vi krever at Norge står opp for internasjonal lov – står opp for folkeretten, fortsatte Palestinakomiteens leder til kanalen.

Tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes var blant appellantene under markeringen onsdag.

Powered by Labrador CMS