Politi utenfor rettssalen i forbindelse med at terrorsiktede Arfan Bhatti er innkalt som vitne i straffesaken mot Zaniar Matapour i Oslo tingrett.

Smilende Bhatti ga Matapour klem i retten: – Det er uverdig. Det gikk flere måneder uten at jeg fikk se dagslys

Den profilerte islamisten Arfan Bhatti er på plass i salen hvor terrorsaken mot Zaniar Matapour blir behandlet. Han ga Matapour en klem da han ankom. Å forklare seg nekter han å gjøre før han får innsyn.

Publisert

På vei inn i rettssalen hilste Arfan Bhatti smilende på terrortiltalte Zaniar Matapour og ga ham en klem. Bhatti er iført joggedress, hettegenser, grønn caps og har relativt kortklippet helskjegg.

På spørsmål fra dommeren svarte han at terrortiltalte Matapour er «en god venn».

Det knytter seg stor spenning til hva – om noe – den profilerte islamisten vil si når han tirsdag morgen framstilles som vitne i terrorsaken mot Zaniar Matapour. 

Han har gjort det klart overfor norske myndigheter at han krever fullt innsyn i alle opplysninger som er registrert på ham, før han er villig til å la seg avhøre.

Opplysningene ligger hos Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, samt hos Oslo politidistrikt og hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ifølge Bhatti.

Tegning av terrorsiktede Arfan Bhatti i rettssalen i Oslo tingrett.

– Jeg er interessert i hva departementene har gjort politisk og hvilke politiske avtaler som er gjort utenom denne straffesaken her, sa Bhatti på spørsmål fra statsadvokat Sturla Henriksbø.

Leste opp brev

Han valgte å lese opp et flere sider langt håndskrevet brev, hvor han kritiserer norske myndigheter for behandlingen av ham og for å ha blandet seg politisk inn i den pakistanske rettsbehandlingen av utleveringssaken mot ham.

– Det er uverdig den norske rettsstaten. Det er udemokratisk og korrupt, sa Bhatti, som hevdet at han ble torturert og var fengslet i lang tid i Pakistan uten bistand for advokat.

– Det gikk flere måneder uten at jeg fikk se dagslys, sa han.

Han har gjennom sin forsvarer, advokat John Christian Elden, gitt klart uttrykk for at han som siktet for medvirkning i saken, vil benytte seg av retten til ikke å forklare seg. 

Han vil uansett bli plassert vitneboksen i sak 250 og selv avklare overfor retten hva han vil og ikke vil snakke om.

– Vi antar at det ikke vil komme noe særlig bidrag i saken fra ham, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til NTB.

Terrorsiktede Arfan Bhatti, som ikke har latt seg avbilde i forbindelse med rettsaken, er innkalt som vitne i straffesaken mot Zaniar Matapour og må møte i vitneboksen i Oslo tingrett.

– Ikke medvirket

Den terrorsiktede 46-åringen ble fredag fraktet tilbake til Norge etter å ha sittet varetektsfengslet i Pakistan. 

Norske myndigheter mener han hadde en sentral rolle i planleggingen og tilskyndelsen av masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022.

Men Bhatti nekter straffskyld og viser blant annet til at han ikke engang var i landet da Matapour fyrte løs mot festglade mennesker på utestedene London Pub og Per på Hjørnet, der to ble drept og et titalls skadet.

– Jeg har ikke på noe vis medvirket til de handlingene Zaniar er tiltalt for. Jeg vet like lite om dem som alle andre, sa Bhatti i retten tirsdag.

I en opphetet ordveksling med statsadvokaten, beskyldte han norske myndigheter for å ha betalt kontanter til vitner i Pakistan. 

Han ville ikke svare på aktors spørsmål før han selv fikk svar på sine spørsmål.

– Når min forsvarer har sagt at jeg ikke kommer til å gi noen forklaring, så skjønner jeg ikke hvorfor jeg er innkalt som vitne i det hele tatt, sa han.

– Jeg svarer det jeg mener er riktig å svare, sa Bhatti da dommeren forsøkte å gripe inn.Powered by Labrador CMS