Det bøttet ned over Oslo mandag ettermiddag. Regnvannet fant blant annet veien inn i flere kjellere. Brannvesen og forsikringsselskap merker pågangen etter uværet.

110-sentralen ringt ned i styrtregn og tordenvær: – 60 oppdrag på vent

– Vi har fått veldig mange henvendelser. Betydelige mengder. Såpass mange at vi har måttet prioritere kraftig. Vi kan ikke sende ut mannskap til alt, fastslår brannvesenets vaktkommandør som kommer med en soleklar oppfordring i styrtregnet.

Publisert

Etter en finværsperiode med knapt en regndråpe i sikte, bøttet det ned over hovedstaden da himmelens sluser åpnet seg mandag ettermiddag.

Lynene kom også tett mens det buldret i det grå skydekket over Oslo, som ved inngangen til mandagskvelden hadde intet mindre enn tre gjeldende gule farevarsler fra Meteorologisk institutt for henholdsvis styrtregn, mye lyn og skogbrannfare.

– Vi har fått veldig mange henvendelser. Betydelige mengder. Såpass mange at vi har måttet prioritere kraftig. Vi kan ikke sende ut mannskap til alt. Det har vi ikke kapasitet til, forklarer vaktkommandør ved Oslos 110-sentral, Fredrik Lien, til VårtOslo mandag ettermiddag.

– Brannvesenet kan ikke binde opp alle ressurser i tilfelle det blir brann og ulykker, og vi er nødt til å sette kritiske bygg og infrastruktur i første rekke, fortsetter Lien.

Regnvannet hopet seg opp både på veier, i kjellere og andre steder det helst ikke skal strømme til.

Lynnedslag i vernet bygg

Vaktkommandøren trekker frem storting, regjeringsbygg, banker og museer som eksempler på slike bygg.

– Blant annet har vi vært i kjelleren på politistasjonen og tømt den for vann. I tillegg traff lynet et vernet bygg i Enebakkveien vi dro til med temperaturmåler for å sjekke. Det luktet svidd etter lynnedslaget, men det var ingen brann heldigvis. Vi brukte stigebil for å komme opp på taket for å sjekke.

– Vi prøver så godt vi kan, men vi klarer ikke å ta unna alt. Vi hadde på et tidspunkt 60 oppdrag på vent som vi hadde lagd logg på. En del tapte anrop har vi også fordi vi rett og slett ikke har rukket å ta alle telefoner.

Henviser til forsikringsselskap

Totalt kom det inn over 2000 anrop under uværet. Midt på ettermiddag hadde 110-sentralen, ifølge vaktkommandøren, begynt jobben med å ringe en del av innringerne opp igjen.

Kraftig regnvær gjorde tilværelsen våt også for fotgjengere i Oslo sentrum mandag ettermiddag.

Privatpersoner og næringsdrivende har blitt henvist til forsikringsselskap.

– Vi sjekker at ting er i orden, men den korte beskjeden er at dersom det ikke er livstruende, må folk ta kontakt med forsikringsselskapet sitt, sier Lien.

– Kan ikke hjelpe alle

– Dessuten er det viktig at folk er flinke til å sikre seg sjøl før styrtregnet inntreffer, sier vaktkommandøren og legger til:

– Sørg for åpne sluk, at takrennene ikke er tette samt at overvannskummene i nærheten ikke er fylt av grus og løv. Der det er vanskelig å få unna vannet på denne måten, bør man sikre seg med sandsekker eventuelt.

– Ekstremvær som dette er etter alle solemerker noe det vil komme mer av fremover, ifølge ekspertene. Da gjelder det å være forberedt. Vi kan ikke hjelpe alle, avslutter Lien.

Forholdsregler ved styrtregn:

  • Sørg for at takrenner, avløp og kummer er åpne, fjern hindringer
  • Rydd hagen for møbler og løse gjenstander som kan bli skadet
  • Er det fare for vann i kjeller eller garasje, løft opp gjenstander fra gulvet
  • Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg

Kilde: Tryg Forsikring

– Unngå å parkere ved kumlokk

Også forsikringsselskapene merker pågangen med oversvømmelser etter styrtregnet i Oslo samt 34.000 lynobservasjoner, hovedsakelig på Østlandet, det siste døgnet og ber folk om å være forberedt når uværet venter.

Også tirsdag blir en regntung dag i hovedstaden. Da er det meldt 25 millimeter regn i Oslo, ifølge Yr.no.

– Styrtregn pleier ofte føre til oversvømte kjellere og er du i faresonen bør du sørge for at verdisaker ikke står på gulvet i kjeller eller garasje. Unngå dessuten å parkere bilen i nærheten av kumlokk, det er fare for overvann og vær forberedt på at veier kan bli stengt på kort varsel, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Forholdsregler ved lyn og torden:

  • Søk ly innendørs hvis mulig
  • Trekk ut støpsel til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler
  • Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner
  • Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører, der sitter du trygt
  • Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt og unngå å oppholde deg i småbåt
  • Kilde: Tryg Forsikring

– En fattig trøst

– Vi går inn i høysesongen for lyn og styrtregn og regner med å få inn mange skadesaker de nærmeste dagene. Lynskader er ofte kortsluttet elektronikk hvor datamaskiner og harddisker er ødelagte, fortsetter Brandeggen.

Det var vått å ta seg frem på veiene da styrtregnet kom.

– Det er en fattig trøst at forsikringen dekker utstyret hvis uerstattelige familievideoer og bilder går tapt på grunn av lynnedslag, så sørg for å slå av så mye som mulig og trekk ut støpslene hvis torden og lyn nærmer seg, avslutter han.

Powered by Labrador CMS