Se stemningen på valgvaken til det eneste byrådspartiet med fremgang

Blant de sittende rødgrønne byrådspartiene i Oslo, var det bare Sosialistisk Venstreparti som kunne vise til fremgang.

Publisert

Hos Sosialistisk Venstreparti (SV) var det med det full jubel da de første prognosene fra NRK kom. Det viste et SV i fremgang, men en fremgang med bismak. På de første målingene ligger nemlig rødgrønn side an til å få mindretall, i et løp som er svært jevnt.

Etter at de første valgmålingene, som baserer seg på forhåndsstemmene, ble lagt frem klokken 21.00 mandag kveld, var det klart at Arbeiderpartiet gjorde sitt dårligste valg siden krigen med 17,8 prosent, 2,2 prosentpoeng ned fra forrige valg.

Se alle stemningsbildene øverst i saken.

Eneste med fremgang 

Høyre er nesten dobbelt så store med sine 34,9 prosent.

Miljøpartiet De Grønne opplever også et solid fall fra forrige kommunevalg med sine 10,2 prosent, som er en nedgang på 5,1 prosentpoeng. 

Sosialistisk Venstreparti på sin side går frem 1,0 prosentpoeng og lander foreløpig på 10,1 prosent. De har sin valgvake på konsertstedet Rockefeller Music Hall.

– Kvelden er ennå ung

Selv om det foreløpig ligger an til borgerlig flertall, kunne SV-erne i Oslo glede seg over et positiv resultat for eget parti.

Ola Wolff Elvevold, 4. kandidat i Oslo SV, understreker at det ennå gjenstår mange stemmer.

– Kvelden er ennå ung, nå er rundt halvparten av stemmene talt opp, så det er helt åpent, sier Elvevold til Vårt Oslo.

Avtroppende ordfører Marianne Borgen følger spent med.

– Ser vi er populære

Elvevold forteller at de er veldig godt fornøyde med at partiet går frem i andre valg på rad, og mener folk er fornøyde med den politikken de fører.

– Vi ser det her i Oslo, og andre plasser hvor SV har ordførere at vi blir populære. Men, om det holder helt inn, det gjenstår å se.

– Det er klart at isolert sett så går vi jo fram, og gjør kanskje det beste valget på 20 år, men når det er tilbakegang hos resten av venstresida så kan det jo få konsekvenser her i Oslo. Vi er jo først og fremst opptatt av å få gjennomslag for politikken vår, sier nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes. 

På spørsmål om han er spent vedrørende sin egen jobbtilværelse, avhengig av hvordan valgresultatet blir, sier Elvevold at han ikke legger særlig vekt på akkurat det.

– Skulle vi få borgerlig flertall så vil jo de forsøke å rive ned det vi har bygd opp her. Da vil vi selvsagt kjempe med nebb og klør, og når det gjelder jobbtilværelse så gjelder nok det i større grad se som jobber i kommunen, i skoler og så videre. 

På SV-valgvaken holder de motet oppe.

– Man må jo bare sove

Det ligger an til et særs jevnt løp og til en natt som kan bli lang.

– Man må jo bare sove selv om man ikke vil, og se å komme seg opp i morgen, sier Fylkesnes. 

I talen sin klokka 22.05 sa partileder Kjersti Bergstø lite om resultatet lokalt i Oslo, og etter å ha rettet en takk til alle som har bidratt i valgkampen, retter hun nesa fremover. 

– Startskuddet for at vi stikker hull på den ballongen som er høyrebølgen, den går nå, sa Bergstø i talen sin. 

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS