- Målet er et maktskifte i Oslo, sa leder av Oslo Høyre, Morten Steenstrup da opptelling av forhåndsstemmene viste borgerlig flertall i hovedstaden.
– Målet er et maktskifte i Oslo, sa leder av Oslo Høyre, Morten Steenstrup, da opptelling av forhåndsstemmene viste borgerlig flertall i hovedstaden.

Borgerlig flertall i Oslo da forhåndsstemmene var talt opp: – Jeg vil vente til alt er opptalt

Høyre, Frp, Venstre og KrF bikker tilsammen over 50 prosent når forhåndsstemmene for Oslo er talt opp. – Jeg tar ingenting for gitt så tidlig, sier Oslo Høyre-leder Morten Steenstrup.

Publisert

– Det er jo helt fantastiske tall. Men jeg tror jo vår oppslutning på 34,9 prosent av forhåndsstemmene i Oslo vil bli nedjustert når samtlige stemmer er talt opp, sier Morten Steenstrup (H) til VårtOslo.

Selv om fylkeslederen var nøktern, så sto jubelen sto i taket på Høyres hus da tallene ble presentert. Blant de som forhåndsstemte i Oslo gikk Høyre frem 9,5 prosentpoeng siden 2019, og får altså en oppslutning på 34,9 prosent.

– Målet er jo et maktskifte i Oslo

Venstre får 7,8 prosent og går frem 2,0 prosentpoeng i forhold til forhåndsstemmene for fire år siden. Mens Frp får en oppslutning på 6,4 prosent, som er frem 1,1 prosentpoeng i forhold til 2019-valget.

Til sammenligning får Arbeiderpartiet en oppslutning på 17,8 prosent av forhåndsstemmene i hovedstaden. Det er en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng i forhold til valget for fire år siden.

– Tallene er selvsagt veldig lovende for oss i Høyre. Målet vårt er jo å få til et maktskifte i Oslo, sa Morten Steenstrup ved 21.30-tiden på valgkvelden.

Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg takket partifellene i Høyres hus for valgkampinnsatsen.
Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg takket partifellene i Høyres hus for valgkampinnsatsen.

De tre borgerlige partiene Høyre, Venstre og Frp får en samlet oppslutning på 49,1 prosent av forhåndsstemmene i Oslo. 

Med KrFs 1,5 prosent betyr det flertall dersom det ender med å bli det endelige valgresultatet.

– Vil ikke spekulere i noe

Men KrF slet med å kapre ett mandat for fire år siden. Og går 0,2 prosentpoeng tilbake blant forhåndsstemmene i forhold til 2019-valget. Så spørsmålet er hvordan valgdagsstemmene slår ut, og om KrFs Øyvind Håbrekke kaprer en plass i bystyret.

Oslo Høyres leder ville ikke være sikker på noe etter at forhåndsstemmene viste borgerlig flertall tidlig på valgkvelden.

– Nå må vi først få noen flere resultater fra valgdagsstemmene. Ikke før vi ser de tallene kan vi begynne å føle oss tryggere på at det er mulig med et maktskifte, sier Morten Steenstrup.

– Nå viser resultatet av forhåndsstemmene at kategorien andre partier, som blant annet Industri- og næringspartiet (INP), samlet får en oppslutning på 5 prosent. Dersom INP havner i bystyret, ser du for deg et samarbeid med dem?

– Nå vil ikke jeg spekulere i noe i det hele tatt. Nå skal jeg vente på resultatene fra valgdagsstemmene. Så skal vi ta alle slike spørsmål derfra, sier Steenstrup.

– Men at Oslo Høyre har gjort et brakvalg, det kan du vel erkjenne? På en skala fra en til ti, hvor fornøyd er lederen av Oslo Høyre med valgkampen 2023?

– Ti! Minst!

Powered by Labrador CMS