Abdikini Mohamed Farah fra Hagecrew gir plantene en god dusj. Foto: Stina Maria Lindholm

Lokal ungdom fra Gamle Oslo og Grünerløkka dyrker grønnsaker og jordbær på Vaterland

Abdikini Mohamed Farah vanner og gjødsler planter sammen med andre lokale ungdommer fra Gamle Oslo og Grünerløkka. De har kommunal sommerjobb og gjør Vaterlandsparken grønn.

Publisert

Bymiljøetaten fortsetter samarbeidet med bydel Grünerløkka og bydel Gamle Oslo, og vil gjenta fjorårets suksess "Sommer på Vaterland".

Med ungdom i sommerjobb og hjelp fra eksperter blir det grønnsaker og jordbær på Vaterland.

— Sommer på Vaterland har to mål. Både et sosialt mål, og et mål om å være et grønt, bærekraftig prosjekt. Prosjektet gir sommerjobb til lokal ungdom, og det vil forhåpentligvis gjøre Vaterlandsparken til et trivelig sted for alle i sommer, sier prosjektleder og miljøkonsulent i bydel Gamle Oslo, Stina Maria Lindholm.

Bydelsutvalgsleder i Gamle Oslo, Line Oma (Ap), åpnet Sommer på Vaterland på lørdag. Foto: Stina Maria Lindholm

Lørdagens åpningsverksted ble offisielt åpnet av leder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, Line Oma (Ap). Hun satte den første jordbærplanten i jorden. Og er mektig imponert over både ungdommene og prosjektet.

— Dette er et fantastisk kinderegg: Ungdom får sommerjobb, lærer om urban dyrking og parken får byliv. Jeg syns det er så bra at vi klarer kombinere grønn og sosial bærekraft. Dette er et inkluderende prosjekt, sier Line Oma.

Fra hard asfalt til plantefelt på noen dager

Senere på dagen kom også miljøbyråd, Arild Hermstad (MDG), innom for å hjelpe til å plante ut i de nye kassene som er snekret opp på plassen. Hermstad syns det blir et fantastisk folkeliv av alle dyrkingen og at så mange ungdom deltar aktivt.

Forskremte sjakk-bønder må se at plassen deres må deles med urbane bønder som dyrker grønnsaker. Foto: Anders Høilund

— Vi trenger initiativer som dette i det som mange tenker på som en asfaltjungel. Tenk at her kan du spise en blomst eller ta med deg en chili hjem. Det er viktig for at folk skal trives og det skaper gode lokalmiljø, mener miljøbyråd Hermstad.

MDG-politikeren plantet ut oregano, som skal være til glede for alle som går gjennom plassen. Prosjektlederne kunne fortelle Arild Hermstad at alle vekstene på plassen er spiselige, og at til høsten vil det bli arrangert overskuddsbord av alt som dyrkes i løpet av sesongen.

Mathias Storm Michesen og ChadiaTalhioui . � Landbruksprodukter og Vaterland hører sammen, sa Storm Michelsen, og fortalte om stedet slik det var for 170 år siden. Foto: Anders Høilund

Allerede mens plantekasser og jord ble fordelt utover plassen, tre dager før åpning, kom folk sigende til. Satte seg ned, og spiste matpakka mens de så på at Chadia Talhioui, sammen med Mathias Storm Michelsen fra Hagecrew spadde jord i plantekassene. Det er få ting som slår synet av andre som arbeider, mens en selv har lunchpause.

Bøndene kom til Vaterland

— Vaterland og jordbruksprodukter hører sammen. Det var inn her bøndene kom til byen for å selge varene sine, forteller Storm Michelsen.

En av ungdommene som har fått sommerjobb i Vaterlandsparken er Amir Laukholm (17).

— Sommerjobben skal jeg bruke for å få erfaring, og å få noe fint på CV'en. Dessuten må jeg her kunne ta i mot beskjeder, og jeg må samarbeide, sier Amir Laukholm.

Nissrin Khalaf fra bydel Gamle Oslo er arbeidsleder. Foto: Anders Høilund

— Beskjedene får du av meg, sier Nissrin Khalaf (21), og ser bort på Laukholm.

— I år er det jeg som er arbeidsleder for ungdommene her, sier hun.

Nissrin Khalaf er ansatt som gruppeleder, og har arbeidet i bydel Gamle Oslo i tre år nå.

Sommerjobbene til ungdom i regi av bydelen har vært svært populære og mange ungdommer har søkt. De har fått jobber i parker, i private bedrifter, hos lokale sosiale gründere og på bydelens egne institusjoner.

Prosjektleder Stina Marie Lindholm ser fram i mot resten av sommeren, og gleder seg til å se om grønnsaksdyrkingen på Vaterland virkelig kan gjøre plassen mer attraktiv.

Byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG) får hjelp til å plante oregano av Mathias Storm Michelsen. Foto: Stina Maria Lindholm

— I fjor fikk vi inntrykk av at grønnsaksdyrkingen her gav plassen liv, og det ble en veldig hyggelig atmosfære. Stedet fikk en annen status. Nå vil vi undersøke dette nøyere. Derfor skal ungdommene i jobb også bruke sommeren til å forske på aktiviteten ved Vaterland, ved å gjøre kvantitative observasjoner. Da kan vi se effekten av denne typen prosjekt, sier prosjektleder Lindholm.

Nå gjenstår å se hvilken grønnsak som blir årets suksess. I 2018 var det squashen som ga størst avlinger. Mange i nabolaget fikk squash fra Vaterlandsparken utover sommeren.

Powered by Labrador CMS