Nordsjøen, Danmark 20230522. Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.
Det blir kanskje «Top Gun»-tilstander når denne gjengen skal innta Oslo. Her fra mandag formiddag i Nordsjøen.

Tusenvis av amerikanske soldater inntar Oslo: – Jeg er litt bekymret

Det kan bli fuktig og trangt på puber og restauranter i Oslo når 5.000 sjøfolk fra USAs marine inntar byen. Ambassadøren spøker med at han er litt bekymret.

Publisert

– Jeg er litt bekymret for det. Jeg tror det blir nærmere 5.000 sjøfolk hvis du teller med de andre skipene som følger med, sier USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, til NTB.

NTB møtte ham om bord på hangarskipet USS Gerald Ford mandag. Senere i uken – trolig onsdag – kommer det gigantiske krigsskipet til Oslo og blir trolig liggende i fire dager.

Om bord er et mannskap på rundt 4.500 – og de aller fleste får landlov og noen fridager i Oslo.

Nordsjøen, Danmark 20230522. Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.
Det er folksomt om bord på verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford. Totalt er det et mannskap på opp mot 5.000.

– Jeg tror det blir bra for dem. Husk at på grunn av covid har de ikke hatt mulighet til å gå i land. Dette blir den første havnen de får besøke, og de får nyte underverkene i det moderne Oslo, sier ambassadøren.

– Tror du de kommer til å være litt crazy?

Nordsjøen, Danmark 20230522. USAs ambassdør til Norge Marc Nathanson under et besøk til det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.
USAs ambassdør til Norge, Marc Nathanson, tror det blir bra for mannskapet å få oppleve "underverkene i det moderne Oslo".

– Kanskje. Men hvorfor ikke?

– Jeg ville løpt og gjemt meg

Det gigantiske skipet skal legge seg innerst i Oslofjorden, men ikke helt inntil kaien. Shuttleferger vil frakte mannskapet inn og ut til skipet nærmest døgnet rundt.

Om bord er det mange som gleder seg til å komme til Norge. NTB får også høre at mange i mannskapet har spart opp mye penger som de nå vil bruke.

Handelsnæringen i hovedstaden kan trolig vente seg en liten boost.

– De vil besøke butikkene, ta seg en øl, ta seg en kaffe. Gå til museene, dra til Vigelandsparken. De bør ta seg en Skagen-sandwich og oppleve alt Oslo har å by på. Jeg tror det blir en fantastisk opplevelse for de amerikanske sjøfolkene, sier ambassadøren.

Nordsjøen, Danmark 20230522. Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.
Hangarskipet som nå kommer til Oslo, er gigantisk og har opp mot 90 fly om bord.

– Og hva bør nordmenn gjøre?

– Jeg ville løpt og gjemt meg, sier han og ler.

Men legger til:

– Nei, da, jeg bare tuller. Ønsk dem velkommen som venner.

Kapteinen: De kommer til å vise sin beste oppførsel

Værmeldingen for Oslo ser meget bra ut for resten av uken. Det har mange om bord fått med seg. De har også hørt at byen egner seg godt for rusleturer.

– Jeg er nesten overrasket over hvor mye sjøfolkene her gleder seg, sier kapteinen om bord, Rick Burgess.

Nordsjøen, Danmark 20230522. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen gir en plakett i gave til kaptein Rick Burgess under besøket til det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.
Kaptein Rick Burgess (t.h) lover at mannskapet kommer til å oppføre seg fint under besøket i Oslo. Her mottar han en plakett fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen under hans besøk på skipet.

Han sier at mannskapet på skipet synes det er veldig stas å jobbe tett på polarsirkelen.

– Den ene tingen jeg synes er litt dumt, er at alle sier de vil se nordlyset. Men det klarer vi nok ikke å skaffe. Jeg hører at det ikke er så mørkt på denne tiden av året.

Han forteller at den amerikanske marinen ofte drar ned til ekvator, til de tropiske havnene.

Nordsjøen, Danmark 20230522. Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.
Vi kan glede oss til å bli kjent med amerikanerne som styrer dette skipet til helgen.

– Du kan være 20 år i marinen og besøke de samme 5–6 havnene om og om igjen. Etter hvert mister de den eksotiske appellen. Nesten ingen på dette skipet har vært i Norge, så de kommer til å være rundt omkring, overalt. Og de kommer til å vise fram sin absolutt beste oppførsel, jeg lover. Men de gleder seg til å se byen, sier kapteinen.

Powered by Labrador CMS