Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Den tidligere presteboligen i Stensparken har forfalt i åtte år. I 2018-budsjettet foreslår byrådet å bruke hele 26 millioner på å sette den i stand til ungdomshus.
Selv om budsjettforslaget, lansert klokken 13 i dag, nettopp er et forslag, har byrådskameratene flertall i bystyret. Dermed er det så godt som garantert at forslaget om å bruke 26 millioner kroner på å sette i stand presteboligen blir en realitet.
Det var Høyre, Miljøpartiet de grønne og Venstre i bydelen, med leder i St. Hanshaugen bydelsutvalg (BU), Anne Christine Kropelien (H) i spissen, som først gikk inn for å bruke presteboligen som ungdomshus for to år siden. Men hele BU støtter tiltaket.
— Dette er en gledens dag! konstaterer Gudmund Brede (Ap), lokalpolitiker i St. Hanshaugen BU.
I forbindelse med de gode nyhetene møter Brede, BU-leder Kroepelien, helsebyråd Inga Marthe Thorkildsen (SV), næringsbyråd Geir Lippestad (Ap), og BU-politiker Margrethe Gustavsen (SV), VårtOslo utenfor presteboligen.
— Presteboligen har stått tom i åtte år. Det flotte vi gjør nå er å sette av 26 millioner til å sette i stand huset, til stor glede for alle som bruker parken og som bor i området. Og så er det en god forvaltning av fellesskapets midler. Dette er en veldig verdifull eiendom sentralt i Oslo, sier næringsbyråd Lippestad.
— Overordnet er det slik at Oslo kommune har omtrent 70 tomme bygg. Det er en veldig dårlig investering å la offentlige eiendommer forfalle på den måten, og det er trist, fordi mange av byggene kunne vært brukt til aktiviteter som kommer byens befolkning til gode. Så dette er også del av en satsning byrådet har på å sette i stand våre offentlige bygg, sier han.
Lippestad estimerer at huset kan stå klart om et par år.
— Budsjettet stemmes på i bystyret 13. desember. Så blir forprosjektet nedsatt. Alle parter skal involveres. Man skal høre ungdommene, fordi det er kjempeviktig at dette blir i tråd med brukernes ønsker. Og det er et svært bygg hvor jobben skal gjøres ordentlig. Men dette kommer til å gå relativt fort, sier han.
BU-politiker Brede (Ap) vil skyte inn en ting.
— Dette er noe jeg er veldig glad for. Men det er bydelen som på sett og vis skal betale for moroa gjennom husleien. Så dette er en økonomisk prioritering også gjennom bydelen, sier han.
— Oppussingskostnaden skal nedbetales av bydelen. Derfor har vi satt av penger til det og sagt at vi har råd, og derfor er vi veldig opptatt av å være med på prosessen og sørge for at det blir billigst mulig, sier BU-leder Kroepelien.
— Det er ikke bydelen som tar opp et lån. Det er en husleie, med markedsleie for bygget. Men jeg kan love deg at våre kommunale foretak er superproffe, og de bygger ikke dyrere enn det som er nødvendig, sier næringsbyråd Lippestad.
I fjor vedtok bystyret å be byrådet og bydelen om å sammen se på mulighetene for å gjøre om presteboligen til et "tilbud til barn og unge, og om dette tilbudet kan ha en byøkologisk profil".
I mai kunne vi likevel melde at det ikke var satt av penger til tiltaket i årets Oslobudsjett, noe som lokalbefolkningen protesterte heftig mot. Det ble satt i gang et innbyggerinitiativ. Men Benjamin Endré Larsen (SV), byrådssekretær i byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester, kunne heller ikke love at det ville settes av penger i 2018-budsjettet.
— Vi kunne ikke si noe før budsjettet skulle legges frem. Det er ikke alt man kan dele med offentligheten. Men dette har vi ihvertfall vært enige om at vi skulle ordne opp i, forteller helsebyråd Thorkildsen.
— Når vi har et enstemmig BU, når lokalbefolkningen stiller seg bak det, og vi jobber veldig målrettet for å få dette til, er det flott at vi får gjennomslag, og at byrådet er enige i at det er et godt prosjekt. Den gode politikken kan man enes om på tvers av partigrensene, og spesielt hvis vi får lokalbefolkningen med oss, sier BU-leder Kroepelien.
— Miljøpartiet de grønne i byrådet har også støttet oss kraftig. De har argumentert mye for dette prosjektet, legger hun til.
— Jeg vil skryte av bydel St. Hanshaugen og engasjerte lokalbeboere, kommenterer byråd Lippestad. — Det har i lang tid vært tydelig at de har ønsket å sette i stand huset, og det er viktig når vi skal prioritere hvordan vi bruker midlene vi har.
— Bydelen har hatt et veldig stort behov for et moderne ungdomstilbud i lang tid, legger byråd Thorkildsen til. — Så jeg vil også gi skryt til bydelen, og det har vært et tydelig ønske lenge fra foreldre. Jeg er veldig stolt av at vi da får til å gå sammen på tvers av politiske skillelinjer, og legge penga på bordet, slik at huset kan brukes til noe positivt.
— Det er spesielt flott at det blir et ungdomstilbud. Det er jo en stor mangelvare i blant annet denne bydelen. Ofte handler det om mangel på bygg, men også mangel på initiativ. Dette er noe de rødgrønne prioriterer veldig hardt, for ungdommer trenger et sted de kan være. Det må ikke være organisert idrett, men et sted hvor de har ting å gjøre og voksne som bryr seg om dem.
— Det er viktig for å forebygge, men først og fremst fordi ungdom fortjener det. Og når vi har et tomt bygg som presteboligen, er det en perfekt match, avslutter Thorkildsen.