Da en blødende Samir Eid Aiad Alnahhal trodde gulkledd ambulansepersonell kom for å hjelpe, skulle han til å løfte armen før synet av et våpen fikk ham til å lukke øynene og spille død.

Samir ble skutt i hodet: – Jeg får aldri livet mitt tilbake

Samir Eid Aiad Alnahhal (46) ble først skutt i hodet 25. juni for halvannet år siden. Da han trodde endelig hjelpen var kommet, ble han skutt igjen.

Publisert

– Jeg kommer ikke til å få tilbake livet mitt slik det var. Men jeg må eksistere som far og være pappa for jentene mine. De trenger meg. Jeg skal gjøre alt for å komme dit. Det ser vanskelig ut, men jeg gir meg ikke, sa den 46 år gamle tobarnsfaren da han som første vitne i terrorsaken, gjenga sine opplevelser fra natt til 25. juni 2022.

Samir Eid Aiad Alnahhal (46) ble truffet i hodet da Zaniar Matapour (44) skjøt mot festende mennesker i Oslo sentrum. Først var det som om ingen merket noe til det blødende såret i bakhodet før panikken plutselig var total. Alnahhal beskrev kraftig øresus, lyden av glass som knuses og skrikene fra livredde mennesker.

En gulkledd person

Mens han lå på bakken og forsøkte å dekke såret i hodet med hånden, så han en gulkledd person komme mot seg.

– Jeg trodde det var ambulansepersonell og skulle til å løfte hånden for å få hjelp. Da så jeg våpenet og lukket øynene, sa han.

Da smalt det igjen. Alnahhal var truffet i hofta. Med voldsomme smerter, meldte tankene på døtrene seg og hvordan de kom til å måtte vokse opp uten far.

– Jeg kunne kjenne blodet renne og tenkte «OK, nå er jeg ferdig». Jeg var ikke bevisstløs. Jeg hørte og luktet alt. Men da tenkte jeg at «nå er det ikke lenge til du forlater dette livet», sa han.

Sterkt skadd

I dag har Alnahhal sterkt nedsatt følelse i beina, nedsatt syn, konstant øresus og høreapparat på begge ørene. Han sliter med angst og frykt og må bruke krykker når han skal bevege seg til fots.

– Jeg er veldig sosial og veldig trygg på menneskene rundt meg, spesielt i Norge. Men alt dette ble tatt bort av meg. Det kjemper jeg for å ha i livet mitt, for å få noe av tilbake, sa Alnahhal.

266 fornærmede

Minst 560 mennesker befant seg i området den aktuelle natten. 266 har status som fornærmet. De krever til sammen nesten 90 millioner kroner i oppreisningserstatning.

– De er redde, har flashbacks, mareritt, søvnproblemer og konsentrasjonsproblemer. Det eneste de ønsket var å ha en hyggelig tur på byen, men de var på feil sted til feil tid, sa koordinerende bistandsadvokat Christian Lundin i retten under første dag av rettssaken mot Zaniar Matapour.

I alt fremmes det krav for 244 personer etter skytingen natt til 25. juni 2022 gjennom ordningen for voldsoffererstatning.

– Oppreisningen er en «plaster på såret-erstatning» for krenkelsen de ble utsatt for, sa Lundin.

Krever 90 millioner i erstatning

Den største gruppen omfatter 224 personer som befant seg rundt C.J. Hambros plass i Oslo da skuddene falt, men som ikke fikk fysiske skader. Lundin mener hver av disse bør tilkjennes 350.000 kroner, til sammen 78,4 millioner kroner.

For en gruppe på ni personer som var med på å ta kontroll over Matapour etter skuddene, ber Lundin om 450.000 kroner, til sammen 4,05 millioner kroner.

For ti personer som fikk skuddskader ber Lundin om 550.000 kroner, til sammen 5,5 millioner kroner.

Hvis tingretten går med på dette, vil det samlede beløpet bli på 87,95 millioner kroner.

I tillegg ber Lundin om at to etterlatte etter de to som ble drept får 350.000 kroner hver, i tråd med beløpet som ble fastsatt av Høyesterett på tre ganger grunnbeløpet i folketrygden i februar i år.

Nekter straffskyld

Oslo tingrett startet tirsdag sin behandling av terrorsaken etter masseskytingen i Oslo sentrum. 

Over rundt to måneder skal retten få inngående kunnskap i hva som skjedde, og muligens hvorfor det skjedde, da to personer ble drept og ni andre skuddskadd i løpet av noen dramatiske minutter natt til lørdag 25. juni for halvannet år siden.

Terrortiltalte Zaniar Matapour nekter straffskyld, men bestrider ikke forholdene som er gjengitt i tiltalen etter masseskytingen i Oslo sentrum. Han forholdt seg slik det er beskrevet der, ifølge forsvareren.

Skudd og skrik fylte terrorsalen

Under første rettsdag fylte lyden av skuddene mot festglade mennesker natt til lørdag 25. juni 2022 fylte terrorsalen i tinghuset tirsdag, da aktor spilte av videoopptak av masseskytingen.

– Det gjør sterkt inntrykk å se på denne filmen, sa statsadvokat Sturla Henriksbø etter at den drøyt fire minutter lange filmen var avspilt i retten.

Den viser terrortiltalte Zaniar Matapour komme av trikken rett ved utestedene Per på Hjørnet og London Pub.

Deretter skjer ting fort på de uskarpe overvåkingsbildene. Matapour henter opp to våpen – en pistol og et maskingevær – og begynner å skyte kort tid etter. Innimellom skuddsalvene kunne man se panikken som brøt ut, og høre skrik fra folk i området.Powered by Labrador CMS