En supermåne på vei ned bak Asker og Nesodden i fjor. Bildet er tatt fra Ekerbergparken med stupegutt-skulpturen i forgrunnen.

Se sørover for supermånen i kveld, for det blir årets siste mulighet

Fra i kveld og utover natten kan du se årets siste supermåne. Supermånen inntreffer bare én til tre ganger i året, og skjer når månen er nærmest jorda samtidig som det er fullmåne.

Publisert

— Månens bane ikke går ikke i sirkel men i en utstrakt bane. Noen ganger er den nære og noen ganger lenger borte, forklarer Pål Brekke i Norsk Romsenter.

I Oslo vil månen være synlig fra midnatt. Den vil bevege seg vestover og forsvinne bak horisonten igjen rundt kl. 04.

Sellarium-web kan du følge med på det som skjer på himmelen, både nåtid, fortid og fremtid, og ved å bevege på den blå tidslinjen kan du se hvordan månen vil bevege seg.

Stellarium er et gratis, webbasert planetarium hvor en kan følge med på stjerner, måner, planeter og solen, til forskjellige tider. Her viser tjenesten at supermånen vil være på sitt sørligste over Oslo rundt kl. 01:40 natt til torsdag.
Pål Brekke i Norsk Romsenter sier månen og sola ser størst ut når de akkurat bikker horisonten.

En illusjon av størrelse

Jo lenger sør i landet en er, jo bedre syn får man av månen, forklarer Brekke. Månen dukker opp i sør, så det er best å ha så fri sikt sørover som mulig.

Brekke forklarer at månen og solen ser større ut når de er i horisonten. — Dette er et optisk og psykologisk fenomen siden de da virker nærmere.

— En test man kan gjøre mens man ser på månen er å snu seg rundt og se på månen opp ned mellom beina. Da kan den optiske illusjonen forsvinne.

Powered by Labrador CMS