Illustrasjon. Oversiktsbilde av det nye regjeringskvartalet. Planlagt byggestart er neste år, med ferdigstillelse i 2029.

Ap åpner for å nedskalere nytt regjeringskvartal

Den voldsomme prislappen på det nye regjeringskvartalet har vakt reaksjoner hos flere partier. Nå åpner også Arbeiderpartiet for en nedskalering.

Publisert

Det nye regjeringskvartalet kan få en prislapp på enorme 36,5 milliarder kroner og både Sp, SV og Frp har reagert på kostnadene. Nå åpner også Ap for å vurdere nærmere forutsetningene som ligger til grunn for prosjektet, skriver VG.

Aps nye syn fremgår av partiets komitémerknader til behandlingen av statsbudsjettet neste år, som avisen har fått tilgang til:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak som vurderer mulighetene for nedskaleringer og reduksjon i kostnader. Det kan blant annet omfatte å beholde noen av dagens bygg, gjennomgå og vurdere sikkerhetskrav og ikke samle alle departementene på samme område», skriver partiets representanter i Stortingets kommunalkomité.

Dobling i kostnader

De to mest førende premissene for prosjektet til nå har nettopp vært de strenge sikkerhetskravene og betingelsen om at alle departementene skal samlokaliseres.

– Vi ber om en vurdering av sikkerhetskravene som er stilt. Vi har i dag ingen forutsetning for å si noe om det skal være sånn eller sånn på sikkerhet. Derfor er merknadene formulert som de er, sier Aps kommunalpolitiske talsperson, stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås.

Han peker på at kostnadene tidligere har vært anslått til 15–20 milliarder kroner.

– Plutselig ser vi nå at den summen kan doble seg. Da er det rett, riktig og rimelig at vi får disse opplysningene fra regjeringen, sier han.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) har det politiske ansvaret for nytt regjeringskvartal og sier han er svært overrasket over de nye signalene fra Ap.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS