DEBATT

Jente står ved døren til klasserommet sitt. Skriver i bok. Skole. Skolen. Elev. Elever. Grunnskolen. Barneskolen. På døren står det velkommen på 17 forskjelling språk. Koreansk. Serbisk. Kinesisk osv. Like mange nasjonaliteter som de er i klassen. Integrering. Fremmedkulturelle. Flerspråklige. Språk. Språkundervisning. Morsmål. Morsmålsundervisning.
I en tid hvor vi ser at ungdomsgenerasjonen begynner å bli mer radikale, bør fokuset være på det som forener oss. Det som viser at vi ikke er så ulike, mener skribentene.

– En dag med feiring av morsmål gjør liten forskjell

Vi er alle ulike på hver våre måter, men på skolen bør man fokusere mer på det som samler oss, fremfor det som skiller oss. Derfor sier vi nei til å innføre en egen feiring av morsmålet.

Publisert

Ubah Aden argumenterer for hvorfor bystyre og byrådet bør stemme for hennes private forslag om morsmålsmarkering på skolen. Mangfold er kjempeviktig, men en markering en gang i året, vil ha lite å si. 

Oslo er en mangfoldig by. Vi er en by med mennesker fra ulike byer, land, tro og kultur. Det gjenspeiles også i osloskolen. I møte med hverandre skaper vi et nytt fellesskap – et nytt samhold.

Allerede vet vi at mange skoler arrangerer kulturdager på skolen hvor folk kan få vise frem hver sine kulturer med deres klær, mat og tradisjoner. Det er fin feiring for skolene som ønsker å prioritere dette. Men så er det som Høyre alltid sier, det skal være grenser for politikk.

Det gjorde inntrykk

Vi heier på de skolene som vil ønske å markere morsmålsdagen, men vi mener det ikke vil utgjøre en stor betydning å tvinge alle skolene til å gjøre dette. For en feiring én dag vil bety lite. Mangfoldskompetanse, både hos elever, lærere og ledelse, er noe man må jobbe systematisk med hver eneste dag, og ikke noe som kommer seg etter én dag.

Nylig besøkte Arina Ruseløkka skole. Det rektoren der sa gjorde inntrykk. For der vi ofte fokuserer på det ulike, velger hun å fokusere på likhetene. Det som samler elevene, og ikke det som gjør dem forskjellige.

For vi alle er ulike på hver våre måter, og mangfoldet er både synlig og usynlig, men på skolen bør man kanskje fokusere enda mer på det som samler oss, fremfor det som skiller oss. Det fellesskapet er essensielt for å ivareta og inkludere alle.

Gjør liten forskjell

I en tid hvor vi ser at ungdomsgenerasjonen begynner å bli mer radikale, bør fokuset være på det som forener oss. Det som viser at vi ikke er så ulike.

Samtidig må man kunne ha to tanker i hodet, og det å fokusere og jobbe målrettet for å skape en skole som også heier frem mangfoldet, er en av våre viktigste oppgaver. Men fellesskap og mangfold trenger nødvendigvis ikke å stå imot hverandre.

Derfor tror vi at Ubah Aden og vi er enige om målet, men ikke om hvordan veien dit skal være. Én dags feiring vil utgjøre svært liten betydning. Vi mener heller at vi må jobbe systematisk og målrettet over tid.

For en feiring én gang i året vil fort bli glemt.

Powered by Labrador CMS