DEBATT

Bildet har hverken en rasistisk agenda eller undertone, skriver artikkelforfatteren.
Bildet har hverken en rasistisk agenda eller undertone, skriver artikkelforfatteren.

Maleriet på Hersleb videregående: — Man bør spare det tunge skytset til de store kampene. Å skyte med kanon etter spøkelser er en dårlig taktikk

Mandag 7. februar skrev Rana Issa et innlegg om hvorfor et maleri på Hersleb videregående skole er rasistisk, og derfor må fjernes. Hvorfor lytter vi mer til radikale aktivister som Issa enn skolens egne elever?

Publisert

Maleriet Issa kritiserer ser nokså uskyldig ut. Dette er også konklusjonen til rektor, elevrådsleder og tilsynelatende flertallet av elever på skolen.

Det viser en ung gutt som tenker på historiske begivenheter. Noen av disse er relaterte til kolonitida, som Issa påpeker. Man ser en hvit kolonist i Afrika, og man ser noe som ligner på «oppdagelsen» av Amerika.

Men hva er rasistisk med at gutten tenker på historiske begivenheter? Vi får luftige argumenter om kolonitiden, om utbytting og dominering. Alle er enige i at kolonitiden var problematisk. Alle vet om rasismen som kjennetegnet den tidsperioden.

— Hele saken er en farse

Er et bilde rasistisk om det refererer til en tidsperiode hvor rasisme var utbredt? Merkelig nok for Issa opplever ikke elevene maleriet som problematisk.

Hva betyr dette? Det er to mulige svar. Det ene er at våre ungdommer ikke vet hva rasisme er. Issa antyder at elevene ikke klarer å se at de opplever «ydmykelser». Da trenger elevene meningsledere som Issa, som kan definere virkeligheten for dem. Som kan forklare dem hva de opplever.

Dette er naturligvis tøv. Sannheten er at hele saken er en farse. Det er neppe noen som vil se noe rasistisk med bildet. Man kan tolke kunst på mange måter, men bildet har hverken en rasistisk agenda eller undertone.

Dette gjør hele saken til en spøkelsesjakt. Problemet er at det finnes reelle problemer vi, som samfunn, må håndtere. For eksempel opplever mange diskriminering. Hets.

Issa identifiserer et uskyldig bilde og roper «ulv, ulv». Det blir noe tragikomisk over hele saken. Og det er ikke uproblematisk. For idet Issa roper det i denne saken, utvannes rasismebegrepet. Rasisme er alvorlig. Det fører til utenforskap. Det fører til at mennesker ikke får sjansene de fortjener i livet. At de ikke inkluderes i samfunnet.

— La heksejakta avsluttes

Om et bilde som ikke plager noen også er «rasistisk», så antyder Issa at rasisme ikke er så farlig. For sannheten er at dette bildet er ufarlig. Issa hevder at bildet er farlig, at det ydmyker og at det må fjernes. Men dette er et problem kun Issa ser.

Dette er problemet med denne jakten. Man bør spare det tunge skytset til de store kampene. Å skyte med kanon etter spøkelser er en dårlig taktikk. Issa har ladet alle kanonene og fyrt av – mot et spøkelse ingen andre har sett.

Da er det på tide å heve stemmen. Å arbeide for et bedre Norge handler ikke om å gå på spøkelsesjakt.

Det handler ikke om et hysterisk jag etter objekter, som malerier, som kan krenke en. Noen ganger har det noe for seg. At amerikanerne fjerner sørstatsflagg og sørstatsmonumenter er fullt forståelig. Især siden symbolene fortsatt har en rasistisk betydning.

Men det er på tide å si at «nok er nok». La heksejakta avsluttes. Det er nok av døde mennesker å skyte på, men hva hjelper det? Hva hjelper det om Issa hisser seg opp over et uskyldig maleri? Vi står overfor mange utfordringer. Da hjelper ikke dette hysteriet noen. Takk for meg.

Powered by Labrador CMS