— Du har imponert meg, fra å være et uskrevet blad har du tatt Oslo og Norge med storm, sier Raymond Johansen til Lan Marie Berg etter seks år i byråd sammen.
— Du har imponert meg, fra å være et uskrevet blad har du tatt Oslo og Norge med storm, sier Raymond Johansen til Lan Marie Berg etter seks år i byråd sammen.

- Jeg drømte aldri om å bli politiker, sier Lan Marie Berg. Etter seks år som miljøbyråd ryddet hun kontoret i Rådhuset

— Der tidligere byråd har vært for redde for å utfordre bilens plass i byen, har vi satset på flertallet som velger kollektiv, sykkel eller føttene på sine hverdagsreiser, sier Lan Marie Berg (MDG) om de seks årene hun har sittet som miljøbyråd i Oslo.

Publisert

— Jeg drømte aldri om å bli politiker, men i 2015 kom jeg inn i Oslo-politikken fordi jeg ville skape endringer. Det rødgrønne byrådet har forandret Oslo mye de siste seks årene. Vi har skapt en helt ny standard for hvordan miljøpolitikk kan gjennomføres, skriver Lan Marie Berg (MDG) i et lengre innlegg på Facebook.

Samtidig blir hun takket av Raymond Johansen (Ap). Byrådslederen som egentlig er avgått, men som satser på at det rødgrønne flertallet i bystyret likevel vil ha ham og et trepartibyråd med Ap, SV og MDG tilbake hyller Bergs innsats som miljøbyråd.

— Du har imponert meg

— Kjære Lan Marie, tusen takk for nesten seks år sammen, innleder Johansen med i sitt Facebook-innlegg.

— Du har imponert meg, fra å være et uskrevet blad har du tatt Oslo og Norge med storm. På alle måter. Tydelig på hvor du vil, resultatorientert og troen på at politikk nytter, skriver Raymond Johansen.

Onsdag gikk hele hans trepartibyråd av da bystyreflertallet samlet seg om å felle Lan Marie Berg som miljøbyråd. Raymond Johansen stilte kabinettspørsmål fordi han anså mistillitsforslaget som en mistillit mot hele byrådet.

Bakteppet for mistilliten er tidenes største kostnadsoverskridelse i et kommunalt byggeprosjekt. Oslos nye reservevannforsyning blir 5,3 milliarder kroner dyrere enn det bystyret vedtok i 2019. De borgerlige partiene, Rødt og Sp mener Lan Marie Berg ventet alt for lenge med å informere om budsjettsprekken.

Havner ganske sikkert på Stortinget

— Jeg skal ikke late som om det ikke er vemodig å slutte. Når jeg går ut av Rådhuset i dag, er det plutselig mye som ikke er mitt ansvar lenger. Det føles merkelig, men kanskje også litt lettende, skriver Lan Marie Berg.

— I dag har jeg ryddet ut av kontoret mitt på Rådhuset, og snart skal mitt fjes også henge på denne veggen, sammen med alle mine forgjengere. Arbeidet med å få på plass et nytt rødgrønt byråd er i full gang, og jeg har gitt beskjed om at jeg ikke ønsker å fortsette i det, fortsetter MDG-politikeren som snart skal i gang med stortingsvalgkamp.

Hun er nominert på førsteplass for MDG på partiets stortingsliste i Oslo og alle målinger viser at Lan Marie Berg etter alle solemerker havner på Stortinget etter valget.

— Likegyldighet største trussel

— Da jeg stilte til valg første gang i Oslo i 2015, hadde MDG en representant i bystyret. Nå har vi blitt et av byens største partier, og har tatt ansvaret for finans, byutvikling og samferdsel og miljø.

— Ingen var forberedt på det som skulle komme, ikke jeg heller. Men jeg har fått erfare at det utroligste er mulig hvis du bare ikke slutter å tro på det. Det er mulig å endre verden. Fra gate til gate, fra by til by og fra land til land. Det har jeg og Miljøpartiet De Grønne tenkt til å fortsette med, skriver Berg.

— Som politiker må man tåle mye kritikk og motbør for endringene man står i spissen for. Men den største trusselen mot klimaet og framtida vår er ikke aggresjon eller latterliggjøring, det er likegyldighet og kynisme, sier MDG-politikeren etter snart seks år som miljøbyråd i Oslo.

Powered by Labrador CMS