DEBATT

Oslo-innbygger og mor, Sandra Salus (til h.), har doktorgrad i celle og molekylærbiologi. Hun ber Raymond Johansen inføre strengere koronatiltak.

Mor med åpent brev til Raymond: - Dine manglende koronatiltak gjør at jeg ikke kan beskytte mine barn

— Kjære Raymond Johansen. Jeg har skrevet til deg to ganger tidligere om min bekymring for mangel på koronatiltak i Oslo. Frykten min er velbegrunnet. Jeg ber deg derfor igjen - gjør MER for å beskytte oss!

Publisert

Det stod klart for meg at med Delta-varianten, så ville det å la barn, uten noen form for restriksjoner, blande seg med hverandre innendørs på skolen og på fritidsaktiviteter føre til en økning i covid-infeksjoner, sykehusinnleggelse og død i storsamfunnet.

Frykten min var velbegrunnet. Og det jeg fryktet har nå skjedd.

— Verst av alt - ingen påbud om munnbind i venterom

Oslo fortsatte å nekte å iverksette sikkerhetstiltak: Ingen påbud om munnbind på kollektivtransport, ingen påbud om munnbind innendørs i offentlige bygg, ingen årskulls-inndeling på skoler.

Men mest plagsomt av alt - ingen påbud om munnbind eller sosial distanse i helsevesenets venterom.

Jeg applauderer bruken av hjemmetesting for å oppdage smitte hos barn. Men det alene er ikke nok til å få infeksjonstall ned til rimelige nivåer for å beskytte våre barna og befolkningen generelt.

Jeg er ikke i stand til å beskytte mine to barn fra å bli utsatt for smitte på skolen. Men tidligere i pandemien min mann og jeg kunne i det minste jobbe hjemmefra.

Men da de norske politikerne bestemte seg for å «åpne opp» og erklærte Norge «fritt for koronarestriksjoner» måtte mannen min være plutselig på kontoret minst tre dager i uken.

— Du må anbefale hjemmekontor

Sjefene hans følger anbefalinger fra byrådet og siden Oslo ikke har kommet med NOEN restriksjoner, selv om smittetallene har vært jevnt høye, har mannen min nå måttet utsette seg for mulig smitte på jobb.

I dag har regjeringen lagt frem noen nye koronaanbefalinger. Ett av dem er at i områder med høy smitte bør folk bruke hjemmekontor.

Mannen min kan enkelt gjøre jobben hjemmefra, men sjefene hans trenger å bli fortalt av DEG som byrådsleder at hjemmekontor anbefales nå. Vær så snill, gjør det!

I dag hadde Oslo det høyest registrerte smittetallet noensinne. Jeg hører stadig om flere og flere av mine venners barn som blir smittet av korona. Å la barn få korona fordi det ikke er satt inn tilstrekkelig smitteverntiltak ved skoler er forkastelig.

Det vil være de med underliggende lidelser som vil lide mest, sammen med de som pådrar seg lang-, eller postcovid. Og husk et viktig faktum - de fleste barn er ikke vaksinert. Barn blir derfor en kanal for koronasmitte til andre grupper.

— Jeg ber deg. Gjør mer!

Det gjelder også de eldre med et mindre robust immunsystem og mennesker med underliggende helseproblemer, som gjør dem sårbare for de mest alvorlige konsekvensene av koronasykdom.

Jeg ber deg i dag, igjen, om å gjøre MER (foruten å bare teste for barn som allerede er smittsomme) for å bremse smittespredningen på skolene. Og jeg ber om at du legger ut et påbud om munnbind innendørs i offentlige bygninger.

Det er SÅ enkelt og ganske effektivt, hvis alle gjør det.

Og til slutt ber jeg deg igjen om å komme med anbefaling om hjemmekontor der det er mulig for folk å jobbe hjemmefra. Disse tiltakene vil påvirke både familien min og mange andre positivt.

Du er en folkevalgt tillitsmann og ombud. Vær så snill, tjen ditt folk.

Powered by Labrador CMS