Byens førsteetasjer

– Da vi startet med kveldsdrift, hadde vi mat- og drikkearrangementer hver onsdag, for ingen visste hvor det var, forteller gründer og byliv-rådgiver Einar Kleppe Holthe. Foto: Hilde Kari Nylund

Kaffe- og cocktailbaren Fuglen i Universitetsgata: Et sted som egentlig ikke fantes, men hvor folk nå elsker å henge

– Rundt Fuglen var det ingen ting. Det å skape liv i den gata og lage noe kommersielt fornuftig ut av det, var en stor øvelse, sier gründer Einar Kleppe Holthe.

Publisert

Langs en av sentrums mest trafikkerte gater, rett utenfor tunnelen gjennom Ibsen-kvartalet – ikke akkurat prima lokasjon. Men er du fan av Fuglen, tenker du ikke så mye over verken trafikkstøy eller svevestøv. Til det er kaffen for god, lokalene for stilsikre og stemningen for spesiell.

– Fuglen er genuin; det originale interiøret i kaffe- og tebutikken fra 1963 er bevart, poengterer Holthe. Han ble selv helt forelsket i stedet da han kom til Oslo som 19-åring i 2001. Da tok Stockfleths over butikken og startet kaffebar med Einar Kleppe Holthe som barista, og fra 2002 daglig leder.

– Fuglen har en helt egen sjel, mener innehaver Einar Kleppe Holthe. Foto: Hilde Kari Nylund

Byens førsteetasjer

Vi lever i en tid hvor det sies at det blir stadig vanskeligere for de små spesialistbutikkene å overleve, og at bilfritt byliv og netthandel dreper bylivet. Stemmer dette? Førsteetasjene er viktige for trivselen i byen. Vi tar pulsen på Oslos førsteetasjer.

Fuglen er.... fri som fuglen

I 2008 tok Norgesgruppen over Stockfleths, hvor Holthe var daglig leder. Da kjøpte han ut Fuglen, og senere ble Peppe Trulsen og Halvor Digernes med på eiersiden.

– Hvordan har Fuglen endret seg over tid?

– Vi utvidet med vintage møbler sammen med Peppe, og i 2010 åpnet Halvor cocktailbar på kveldstid. Slik ble vi tre ganger så store. Nå jobber ingen av oss daglig i Fuglen Oslo lenger – den lever sitt eget liv og har blitt sin egen identitet, sier Holthe. Han har for øvrig tatt Fuglen-konseptet til Japan, med tre kaffebarer og brennerier i Tokyo.

Reddet for de neste 50 årene

– Hvordan bidrar Fuglen til å skape byliv?

– Alle steder der du møter andre mennesker, der er bylivet. Fuglen skal være et magisk møtested der det nesten ikke er noen forskjell på inne og ute og har en sterk identitet lokalt, sier Holthe. Legg til gjenbruk, historisk verdi, kvalitet i alle ledd og høy etisk bevissthet, så får du noe som også kommersielle byutviklere ser verdien av. Entra Eiendom skal nå totalrenovere kvartalet rundt Fuglen, 90 000 kvadratmeter – minus Fuglens 90.

– Vi prøvde å belyse alle verdiene Fuglen står for, og fikk lov til å bli. Prosjektet ble tegnet om for at Fuglen skulle bli bevart, forteller Holthe.

Fuglen ligger i den høyt trafikkerte Universitetsgata, rett ved Ibsentunnelen. Foto: Hilde Kari Nylund

Etisk kaffehandel en fanesak

– Hva gjør dere for å bidra til å løse samfunnets store utfordringer?

– Vi var en gjeng baristaer i Norden og noen få byer i USA som satte i gang direktehandel med kaffe og endret en hel industri med hjelp av dette nye verktøyet, internettet, sier Holthe. Han understreker at vi må forstå at det vi betaler for varer, påvirker hva de som produserer faktisk får betalt.

– Bærekraft over tid er fundamentalt for all framtidig verdiskapning. Det er perspektivet for Fuglen også.

– Et rart prosjekt

– Hvilke konkurrenter misunner du?

– Fuglen er et såpass rart prosjekt at jeg er usikker på hvem som er konkurrenter. Jeg er mer opptatt av samhandling og samarbeid. Det er mange flinke folk som jobber med mat og drikke på høyt nivå. De har gjort Oslo til en god by å bo i og er gode inpiratorer, understreker Holthe. Noen stikkord er Kulturhuset, Himkok – og selvsagt Tim Wendelboe, som Holte fastslår er «fantastisk flink med kaffe».

– Bilfritt byliv: Bonus eller besvær?

– Etter fire år har vi lært at det handler om en mer menneskeorientert og bylivsorientert utvikling, og den støtter jeg tusen prosent, sier Holthe.

Ali Can Pandul har full kontroll på produksjonen hos Fuglen Coffee Roasters i Gamlebyen. Totalt finnes Fuglen på fem steder i Oslo og Tokyo. Foto: Hilde Kari Nylund

Lokal og bærekraftig produksjon

Her i Oslo har Fuglen også vokst i antall virksomheter, inspirert av erfaringene fra Japan. Fuglen Coffee Roasters i Gamlebyen representerer noe Holthe har stor tro på.

– Lokal, urban, bærekraftig produksjon blir viktig! Her gir lokal produksjon grunnlag for å skape en urban møteplass, poengterer han. Holthe ser urbanitet som et av de virkelig store svarene på klimautfordringene.

– Vi må bo bærekraftig i byene, med god, tydelig og dynamisk samhandling med områdene rundt.

Serien er laget i samarbeid med Roar Smelhus, fra 6CST. Han driver coworking-konseptet Banken på Storo.

Powered by Labrador CMS