Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
– Planene som ligger der for regjeringskvartal, er ikke bra. Dette blir veldig kraftfullt, monolittisk og stengt. En steinørken, som er åpen bare mellom ni og fire, er ikke det bra for byen vår.
Det var under en faglig frokost i regi av Oslo handelsstands forening i går at Johansen presenterte sine tenker når det gjelder sikkerhet og byens utforming.
– Personlig, bare sagt i dette rom, er jeg kritisk til planene om regjeringskvartalet. Jeg mener de må tenke gjennom byggingen av R6 (dagens regjeringskvartal) en gang til, sa han.
Johansen er opptatt av at vi får en levende by og føler et stort ansvar på utviklingen av hovedstaden.
– Områdene må være tilgjengelige for folk, vi kan ikke mure oss inne. De beslutningene vi gjør nå, vil i fremtiden ikke kunne gjøres om. Dette føler jeg et enormt stort ansvar for, sa han.
Han oppfordret tilhørerne, handelsstandens medlemmer, til å gå og se og gjøre seg opp tanker. De anonymiserte planene er stilt ut i 22. juli-senteret i Høyblokka.
Oslos byantikvar, Janne Wilberg, er glad for kritikken fra byrådslederen.
– Nå ble jeg glad. Hos byantikvaren er vi kritiske til å mure oss inne, slik det er planlagt i regjeringskvartalet, sier hun.
Wilberg deltok på den samme frokosten som Raymond Johansen.
– Hva er det som gir opplevelsen av trygghet? Svaret er sosial kontroll, og det oppnår vi definitivt når området befolkes av mange mennesker, sa hun.
Det er Statsbygg som har fått i oppdrag å planlegge det framtidige regjeringskvartalet. Ifølge tidsplanen skal det omfattende byggeprosjektet stå ferdig i 2027.
Mest aktuelt for tiden er plan- og designkonkurransen, også kalt arkitektkonkurranse. Sju konkurransedeltakere leverte i mai sine løsningsforslag for det nye regjeringskvartalet.
En jury vurderer nå de innkomne forslagene og velger i løpet av sommeren ut de to beste. Etter forhandlinger høsten 2017, vil Statsbygg bestemme seg for ett av forlagene og inngå prosjekteringskontrakt med teamet bak forslaget. Det er dette løsningsforslaget som vil bli lagt til grunn i det videre arbeidet med nytt regjeringskvartal.
Etter arbeid med skisse- og forprosjekt blir det i 2019 trolig stortingsbehandling om byggestart og kostnadsramme. Dette kan gi byggestart i 2020, ifølge nettsidene til Statsbygg.