Salamatu Kamara er bokaktuell med fotoboken Hva har du under klærne.

– I dagens samfunn er det vanskelig å innrømme at man er misfornøyd med kroppen sin

– Verden trenger å se at ikke alle er fornøyd med kroppen sin. Vi må tørre å si at vi sliter, sier Salamatu Kamara (22).

Salamatu Kamara fra Bjørndal i Søndre Nordstrand er i disse dager aktuell med boka «Hva har du under klærne», en fotobok som setter søkelys på kroppen og forholdet til egen kropp. I boka portretterer hun syv personer som, av ulike grunner, har noe de misliker ved kroppen sin.

– De som er avbildet i boken har det til felles er at de alle tør å snakke om at det er ting ved kroppen deres som de ikke er fornøyde med. I dagens samfunn er det vanskelig å innrømme at ting ikke er perfekt, at man ikke har det bra, at man er fattig eller misfornøyd med kroppen sin. Det sitter langt inne for de fleste, mener Salamatu Kamara.

Ble skutt av tre kuler

I dag føler hun seg ganske fornøyd, men det har ikke alltid vært sånn. Hun har kjent på usikkerhet rundt sin egen kropp, det at hun sitter i rullestol og arret hun har på ryggen.

Salamatus historie starter i Sierra Leone, på slutten av nittitallet. Det var borgerkrig, og Sally var to år gammel da en gruppe menn kom inn i landsbyen og begynte å skyte vilt rundt seg. Salamatu ble truffet av tre kuler i ryggen.

Sally fikk operert ut den ene kulen i Sierra Leone, men det var først da hun kom til Norge at hun gjennomgikk de siste operasjonene. Hun overlevde, men ble lam fra hoftene og ned.

Kontaktet folk som slet med selvbildet

22-åringen fikk ideen til prosjektet etter å selv ha slitt med selvbildet og vært misfornøyd med kroppen sin.

– Jeg bestemte meg for å ta kontakt med andre som heller ikke var fornøyde. Jeg ba dem ta bilde av seg selv og skrive noen ord om hva de mislikte med kroppen sin. Jeg fikk mange tilbakemeldinger og skjønte raskt at dette var noe folk var interessert i å snakke om. Da bestemte jeg meg for å lage en bok om temaet, sier Kamara.

Syv av ti vil endre utseendet

I mars lanserte organisasjonen Press – Redd Barna ungdom rapporten Prosjekt perfekt. Den tar for seg barn og unges tanker rundt kroppspress. I rapporten kommer det frem at nærmere halvparten av barn mellom 12 og 13 år kjenner på kroppspress og vil endre på noe ved eget utseende.

Tre av ti i samme aldersgruppe svarer at de tror at andre på deres alder tenker negativt om dem hvis de ikke ser bra ut. Blant ungdommer i alderen 16-18 år svarte syv av ti at de ønsker å endre på eget utseende.

Provoserende holdninger

– Generelt er det for mye fokus på at ting skal være perfekt. Mange vil kanskje si at de fikser på kroppen sin fordi de ønsker det selv, men ideen om at kroppen deres er feil kommer fra et sted. Det er helt greit å ønske og fikse på kroppen sin dersom det den ikke funker som den skal, men hvis alt funker, ser jeg ingen grunn til å gjøre det, sier Kamara.

Hun mener det er viktig at bloggere, artister, influencere og andre samfunnsaktører er bevisste på hvilke holdninger de formidler til ungdom:

– Jeg syns det er det er provoserende når personer som er forbilder, særlig for unge, ikke er seg bevisste påvirkningen bloggen eller Instagram-kontoen deres har på ungdommers følelser. Budskap de fremmer og måten de snakker om ting spiller en rolle. Man vet aldri hvem som ser og hvordan de reagerer, sier Kamara.

Powered by Labrador CMS