– Vi drukner nærmest i kostholdstips fra selverklærte eksperter og influencere, som fronter ekstreme dietter, mener Ida Berg Hauge. Foto: André Kjernsli
Hele to av fem innbyggerne i Oslo tar spesielle hensyn når de spiser
– Dette er høye tall. Vi er bekymret for at noe så fint og viktig som mat i stadig større grad blir en kilde til frykt og forvirring, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge.
Tallene som er hentet fra en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at 40 prosent av osloborgerne tar særlige hensyn når de spiser. I dette ligger allergi, intoleranse, diett, sykdom, kuttet matvaregrupper og andre forhold.
– Det stadig økte søkelyset, støyen og angsten rundt mat er noe jeg tror mange av oss har lagt merke til. Bare det å arrangere bursdag, lunsj eller jobbseminar er ganske mye mer komplisert nå enn for noen år siden, sier Ida Berg Hauge.
Direktør Hauge mener at sosiale og tradisjonelle medier er en del av årsaken til de høye tallene.
Annonse
– Vi drukner nærmest i kostholdstips fra selverklærte eksperter og influencere, som fronter ekstreme dietter og som ofte oppfordrer til å kutte ut helt vanlige matvarer som brød og melk. De tradisjonelle mediene bør også være sitt ansvar bevisst og bedre balansere dekningen av kosthold. Nærmest daglig pusher nettaviser ut dietter ukritisk, ofte uten å opplyse om hvilke viktige næringsstoffer man går glipp av dersom man kutter hele matvaregrupper ut av kostholdet.
Unge kvinner mest utsatt
Det er særlig de yngre kvinnenes forhold til mat som gir grunn til bekymring. Nasjonalt råd for ernæring lanserte i 2016 en rapport som viste at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen, spesielt i sårbare grupper som kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn.
– Vi ser gjennomgående at det er de unge kvinnene som i størst grad føler de må ta ulike hensyn før de spiser. Mange kutter hele matvaregrupper. Det er kun to-tre prosent av den etnisk norske befolkningen som har laktoseintoleranse, og under én prosent av voksne har melkeproteinallergi. Noen har irritabel tarm, men tallet på hvor mange unge kvinner som oppgir at de ikke tåler melk og derfor kutter ned på inntaket, er urovekkende høyt, sier Berg Hauge i en pressemelding.
Hun mener funnet er et tankekors, ettersom meieriprodukter er vår største kilde til kalsium og jod og er spesielt viktig for nettopp unge kvinner.
For mye støy rundt mat
Direktøren i Opplysningskontoret for Meieriprodukter mener det er på høy tid å sette all støyen rundt mat på agendaen.
– Jeg tror vi må begynne å puste litt mer med magen og finne fram matgleden igjen. Mat trenger ikke å være så komplisert. Vanlig mat er faktisk bra nok.