Marthe (til v.) gikk lei av amerikansk fotball, mens Marine drev med svømming før de begynte å satse på sumobryting. Foto: Tom Sandstad

Sportsklubben 09 satser på kvinnelige sumobrytere. – Sumo er dritkult

– Sumo er en annerledes måte å bryte på. Jeg er skikkelig bitt av basillen. Og bleiene våre, ja de er en del av sporten, sier sumobryter Marthe Lillebø.

Publisert

SP09 har lenge drevet med sumobryting for menn i klubblokalene på Dælenenga. Nå satser de også på damer.

De to første kvinnelige utøverne i SP09-Sumo meldte seg inn på selveste kvinnedagen, 8. mars. De heter Marine Holmeide Asplund og Marthe Lillebø. De vil representere klubben i både EM i april og VM senere i år, men først skal de bryne seg mot god motstand i US Open, 19. mars.

– Jeg begynte å spille amerikansk fotball for sju år siden, men synes ikke det var så spennende lenger. Så ble jeg med på sumobryting og syntes det var dritkult. Jeg ble skikkelig bitt av basillen, sier Marthe Lillebø.

To talentfulle og sterke kvinner som begge har god mulighet på medalje i internasjonale mesterskaper, ifølge landslagssjefen. Foto: Tom Sandstad

 

– Herrene tåler mer

Lillebø forteller at hun trener mye bein og på å bli mer eksplosiv. – Sumobryting krever balanse, styrke, fart og eksplosivitet helt ut til fingrene. Det er gøy å kunne bruke hele kroppen, ikke minst psyken. Noe som er greit når du skal løpe inn i et annet menneske.

Selv om antallet dameutøvere ikke er så mange, får hun brynt seg likevel.

– Vi går mot herrene også. Da får vi god motstand og får testa grenser. Herrene tåler mer, og da kan vi bare kjøre på. Det er ikke bare bare å dytte på 140 kilo, når man selv veier halvparten, sier Lillebø.

Blitt vant til bleiene

– Folk forventer at jeg er tykkere, men vi har vektklasser, og man spiser seg ikke opp. Men holder seg til sin vektklasse.

Sumobryterne Marthe Lillebø (t.v) og Marine Holmeide Asplund får brynt seg mot hverandre og mot sumomennene i klubben. Foto: Tom Sandstad

Sumobryteren jobber til vanlig som barne- og ungdomsarbeider i en barnehage. Angående antrekket, kommenterer hun følgende:

– Bleiene våre er en del av sporten. Sumo er en annerledes måte å bryte på, for vi skal jo ta tak i beltene. Nå har jeg lært meg å brette beltet selv og sette det på, og jeg ser ikke på beltet som unormalt, sier Marthe Lillebø.

Stolt klubb, talentfulle kvinner

– Vi snakker om to talentfulle og sterke kvinner som begge har god mulighet på medalje i internasjonale mesterskaper, sier landslagssjef i sumo, Tom Sandstad.

Sportsklubben av 1909 har også tidligere sendt utøvere til internasjonale mesterskap i sumobryting, men da satset utøverne primært på bryting.

Senest i 2001 fikk klubben en verdensmester i sumobryting da 09-bryteren Lene Aanes gjentok resultatet fra året før og vant VM-gull.

– SP09 er stolte av å kunne ønske velkommen til Marine Holmeide Asplund og Marthe Lillebø som våre to første fullsatsende sumobrytere. Begge kvinnene vil også representerer Norge i store internasjonale turneringer, sier styreleder i Sportsklubben 09, Håvard Solli Bergheim.

Powered by Labrador CMS