Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS
Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS tror på prisnedgang på boligmarkedet i løpet av året.

Obos-økonom overrasket over oppgangen i boligprisene så langt i år

– Prisøkningen på boliger i Oslo var noe større enn ventet. Vi hadde sett for oss at renteøkningene skulle begynne å bite noe mer, sier sjefsøkonomen.

Publisert

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 2,1 prosent fra januar til februar. På landsbasis økte prisene med 1,9 prosent.

– Dette var noe større oppgang enn ventet. Vi hadde sett for oss at renteøkningene skulle begynne å bite noe mer. I stedet steg prisene i Oslo mer enn vanlig for februar måned, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Hun legger til at lavt tilbud kan ha vært med på å presse prisene noe opp.

Tror stadig på prisfall

Det ble omsatt færre OBOS-boliger i februar enn vanlig for denne måneden. Nedgangen var 14 prosent sammenlignet med snittet for februar de fem siste årene. Det ble også omsatt færre boliger enn i januar.

Monsvold tror de varslede renteøkningene vil føre til at boligprisene faller utover året.

– Vi forventer at økte utlånsrenter og høye levekostnader vil dempe prisveksten. Men lav boligbygging, særlig i Oslo, høyere lønnsvekst og økt nettoinnvandring bidrar til å dempe prisfallet noe. Det samme gjør lempinger i kravene til betjeningsevne i utlånsforskriften og fjerning av kravet til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo. I Oslo tror vi på rundt tre prosent prisfall.

Går over prisantydning

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over prisoppgangen.

– En omsetningstid i Oslo på elleve dager i snitt reflekterer vår opplevelse av godt besøk på visninger og budrunder på mange av leilighetene som ligger ute til salgs. Mye selges nå over prisantydning.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Powered by Labrador CMS