Turfolket har oppdaget Tøyen stasjon i vinter. Perrongen på Tøyen stasjon er pakket med forventningsfulle skiløpere. Foto: Anders Høilund

Det pleier å være glissent på Tøyen togstasjon, men tydeligvis ikke på skisøndager i januar

Gjøvikbanen bruker 17 minutter på å ta deg fra Tøyen til innerst i Maridalen, og turfolket har virkelig oppdaget hvor fint det er å ta toget inn til marka denne vinteren.

Publisert

Spesielt er det Tøyen stasjon som har merket passasjerøkningen. Den ellers så stille perrongen på Tøyen stasjon er stappfull av markaturister i helgene, og ved Snippen, Movatn og Stryken venter skiløypene.

Den ellers litt bortgjemte stasjonen er ikke vanskelig å finne i helgene. For hver avgang venter mange titalls personer på at toget skal frakte dem ut til skiløypene.

På toget som passerte Tøyen 09.47 på søndag var det minst 655 passasjerer, ifølge NSB.

Togturen fra Tøyen til Movatn tar 17 minutter. Du reiser dit med en vanlig bussbillett. 17 minutter klarer du ikke med bil. Velger du bil er det også bare noen få parkeringsplasser på Movatn. Men: Det er skiløyper i alle retninger. klokka 9.47   655

— Det er bursdagen min i dag. Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å feire 49-årsdagen på enn en god tur i marka under disse forholdene, erklærer Olav Kværum, på tur med sønnen Herman.

Det ligger an til en fin 49-årsdag for Olav Kværum. Foto: Anders Høilund

Stasjonen kan bli borte

Tøyen stasjon ble åpnet i 1904, og var da selvsagt bemannet. Den er en av de minst brukte stasjonene på Gjøvikbanen, i følge tall fra eierne, Bane NOR. På Bane-NORs oversikt over stasjoner er Tøyen oppført med kun sykkelstativ og leskur som fasiliteter.

Bane NOR sysler med tanker om å flytte togstoppet nærmere sentrum, til Ensjø.

Det synes ikke skigåer Vegard Lyng fra Lille Tøyen særlig om.

— Å flytte stasjonen til Ensjø vil koste en del, og det vil kreve bevilgninger. På Ensjø har de T-bane. La oss beholde Tøyen stasjon, smiler Lyng på toget tilbake til Oslo.

41 kilometer på ski

Lyng brukte søndagen på å gå en skitur på 41 kilometer.

— Jeg ble pappa i november, så jeg må benytte meg av de dagene jeg kan gå på ski. Jeg gikk på ski med datteren min på fem år på Ola Narr i går. I dag var jeg klar for langtur. Jeg tok toget som gikk fra Tøyen kvart på 10 til Stryken, og rakk akkurat toget som går tilbake fra Movatn kl.14.24, forteller Lyng.

Da hadde han imponerende nok rukket innom både Katnosa og Kikut i Nordmarka.

Tar toget ut, og ski hjemover

Ikke alle går like lange skiturer som Lyng. De første passasjerene med Gjøvikbanen stiger av ved Snippen i Maridalen. De fleste passasjerene stiger av ved Movatn, mens hardhausene gjerne er med toget til Stryken eller Hakadal.

Som brevduer søker skiløperne hjemover, gjennom Lillomarka eller Nordmarka.

Toril Bull-Njaa og datteren Akseliane reiste fra Tøyen til Movatn. Det har de også gjort tidligere, både sommer og vinter. Hjemturen skulle gå gjennom Lillomarka. Det er en tur på omkring 15km. Først stigning opp til Sinober hvor det serveres solbærtoddy og kake. Deretter slakt nedover mot byen i et småkupert terreng.

— Jeg er bitt av basillen

Godt inne i Nordmarka, vel oppe av motbakkene mot Tømte møtte vi Nikolay Næss. Med nye ski, og nytt medlemskap i både Skiforeningen og Turistforeningen, strålte han nesten like mye som sola.

Bitt av skibasillen. Nikolay Næss tok Gjøvikbanen for å komme seg ut på ski i helga. Foto: Anders Høilund

— I dag tok jeg toget fra Oslo S til Movatn. Det var en god beslutning, for da fikk jeg sikret meg en sitteplass. Folk sto nesten som sild i tønne etter Nydalen stasjon, sier Næss.

— Jeg har blitt bitt av basillen. Jeg må bare beklage at jeg ikke har oppdaget hvor flott det er i marka om vinteren før, sier han.

Powered by Labrador CMS