Politiet fjernet sist torsdag propalestinske aksjonister som teltet utenfor Stortinget. Nå er teltet tilbake igjen ved Spikersuppa.

Palestina-teltet satt opp igjen like ved Stortinget under en uke etter politiets fjerning

En knapp uke etter at det ble fjernet av politiet etter nær 50 dager ved Eidsvolls plass, er det såkalte Palestina-teltet reist igjen et steinkast unna.

Publisert

«10. januar: Palestina-teltet er tilbake i Oslo», meldte Aksjonsstemmer for Palestina på sin Instagram-konto onsdag kveld, ledsaget av en rekke bilder som viser at teltet igjen er satt opp ikke langt unna Eidsvoll plass der det sto sist, men noe nærmere Spikersuppa.

Torsdag i forrige uke ble teltet og alt materiell rundt fjernet av politiet etter at aksjonistene som står bak teltet nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne dette selv etter anmodning fra Stortinget som eier grunnen. 

Dialog ledet ikke frem

– Vi har vært klar over den følelsesmessige belastningen, og politiet har over lang tid hatt løpende dialog med dem. Det har også gjort at politiet har hatt en myk tilnærming og forsøkt å løse dette med dialog over tid. Det ledet ikke frem, og det kom til et punkt der vi så oss nødt til å gjennomføre dette vedtaket fordi de ikke valgte å lytte slik sett, uttalte operasjonsleder Eirik Sannes i Oslo politidistrikt til VårtOslo i forbindelse med aksjonen den gang.

Under en uke etter at det ble fjernet fra Eidsvolls plass utenfor Stortinget av politiet, er Palestina-teltet blitt satt opp igjen like i nærheten.

I forkant uttalte administrerende direktør for StortingetKyrre Grimstad, blant annet følgende til VårtOslo og understreket for øvrig at aktivistene ikke hadde søkt om tillatelse til bruk av plassen:

– Demonstrantene har hatt rikelig med tid til å fremføre sitt budskap, og deres langvarige og permanente tilstedeværelse på plassen griper inn i andre aktørers mulighet til å fremføre sine ytringer der.

Teltet ble satt opp til støtte for Palestina i lys av krigen i Gaza i midten av november. Nå er det altså å finne et lite stykke unna Eidsvolls plass der det opprinnelig var plassert.

Vil ha nærhet til Stortinget

– Det er veldig viktig for oss å stå i nærheten av Stortinget, slik at de som tar beslutninger, ser at vi mener Norge kan gjøre mer, sier en av de ansvarlige for teltet, Rami Samandar, til Klassekampen.

Han gir uttrykk for at aksjonistene følte et behov for å sette opp teltet igjen og legger til:

– Vi merker at vi har et behov for å samle oss og vise støtte til palestinere i Gaza og på Vestbredden.

Støtte fra SV-nestleder og Oslo-representant

Marian Hussein, nestleder i Sosialistisk Venstreparti og innvalgt representant til Stortinget for Oslo for nevnte parti, delte sent onsdag kveld et bilde av seg selv i møte med et par av aktivistene i forbindelse med at teltet var satt opp igjen på Instagrams «historie»-funksjon.

«Norsk-palestinere har vist mer tillit til politiske løsninger og demokratiet enn tilliten demokratiske institusjoner har vist til egne prinsipper», sto det blant annet under bildet SV-nestlederen og Oslo-representanten, som er medlem av helse- og omsorgskomitéen, delte.

Har ikke søkt

Bymiljøetaten opplyser til NTB torsdag formiddag at det ikke er søkt om tillatelse til å sette opp telt i Spikersuppa.

«Det er ikke søkt om tillatelse. Vi kommer nå til å ta en prat med dem og opplyse dem om det og be pent om at de fjerner teltet», skriver pressekontakten i bymiljøetaten i en e-post til nyhetsbyrået.

Powered by Labrador CMS