Her står nå Konene ved vannposten, med ryggen til Tøyen torg. Foto: Geir Hem

– Ikke snu ryggen til historien på Tøyen

Nå er Tøyen torg pusset opp. Endringen har medført at statuen Konene ved vannposten er flyttet til utkanten av torget – foreløpig med ryggen til torget.

Publisert

Jeg er ikke helt sikker på om nåværende nye plassering og vinkling er endelig. Men jeg stiller fortsatt spørsmål ved flyttingen og signaleffekten.

Jeg har tidligere advart mot at Tøyenløftet ikke må støte ut det historiske Tøyen. Skulpturen skildret Tøyen før mange av boligene fikk innlagt vann og toalett. Skulpturen var derfor et uttrykk for bydelens identitet.

Torget leies ut

Nå vokser en ny identitet fram. Det er mye diskusjon rundt effekter av såkalt gentrifisering. Torget skal organiseres rundt en «Torgforening», hvor bydelen skal langtidsutleie torget. Det legges opp til at beboere skal få medbestemmelse og det advares (fra bydelsutvalget) mot privatisering av torget.

Men beboernes, naboenes og de næringsdrivendes interesser kunne fint blitt ivaretatt ved et samarbeid uten en juridisk bortleie. Jeg er for offentlige torg og mot mer privat organisering.

Med ryggen til historien

Jeg undres om flyttingen av statuen signaliserer en torgtankegang som jeg ikke liker. Jeg stiller spørsmålet særlig ut fra hvordan torget nå ser ut. Plassen hvor statuen stod er helt åpen. Det vil si at den fint kunne ha stått der den stod. Den hindret ikke for oppgraderingen, men kanskje for et nytt bilde som skapes?

Her sto tidligere statuen, og her kunne den fortsatt å stå. Foto: Geir Hem

Det er litt symbolsk i den nye plasseringen i utkanten med ryggen til. Jeg vil ikke at byutvikling skal snu ryggen til historien.

Powered by Labrador CMS