VALG 2023

Stemmer kommunevalg valg 2023 valgurne stemmelokale valglokale valgfunksjonær velger stemmeseddel valgliste
Nesten en av tre oslovelgere brukte ikke stemmeretten ved kommunevalget i 2019.

Tar nye grep for å få flere oslofolk til valgurnene. Fra denne uken kan du forhåndsstemme

Skal Oslo forbli rødgrønn eller bør byen igjen bli blå? Det er det du som avgjør. Allerede fra denne uken kan du avgi forhåndsstemme ved 29 ulike valglokaler rundt om i byen.

Publisert

Nesten 550.000 oslofolk hadde stemmerett ved kommunevalget for fire år siden. Likevel valgte nær en av tre å ikke bruke stemmeretten sin. 

Valgdeltakelsen i landets hovedstad var nede på 67,6 prosent ved 2019-valget. Det var likevel 3,2 prosentpoeng over den gjennomsnittlige nasjonale valgdeltakelsen.

- Valgbil skal kjøre rundt i bydelene

For å få flere oslofolk til å bruke stemmeretten innføres to nye ordninger ved årets valg, En av dem er en mobil forhåndsstemmeløsning - snart kommer valgbilen til din bydel. 

Det andre som innføres er valg-guider. De skal gi saklig, upartisk informasjon til velgerne, og bistå slik at folk får brukt stemmeretten sin.

Velger avgir stemme valgurne valg 2023 stemmeseddel valglokale stemmelokale forhåndsstemme stemmeseddel

- Valgbilen skal kjøre rundt i byen og ta imot stemmer i forhåndsstemmeperioden frem til og med fredag 8. september, opplyser kommunikasjonsansvarlig for valget i Oslo, Maren Blaalid.

Hvis du vil vite hvor og når valgbilen dukker opp kan du klikke HER.

Kan stemme hjemmefra

Selve valgdagen er mandag 11. september. Men før den tid finnes det flere muligheter til å avgi forhåndsstemme. En løsning er selvsagt valgbilen som kjører rundt. Men folk som ikke kommer seg ut kan søke kommunen om å få stemme hjemmefra.

- Hvis du på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan komme til et valglokale, kan dukontakte kommunen på telefon 23 46 12 12 for å stemme hjemme, forklarer Maren Blaalid. 

- Da kommer det to valgmedarbeidere hjem til deg og tar imot stemmen din. Frist for å søke om å stemme hjemme er 6. september, sier hun.

De aller fleste velger selvsagt å oppsøke ett av de 29 valglokalene som er åpne for forhåndsstemming fra og med torsdag denne uken.

Mange forhåndsstemmer

I 2019 valgte 42 prosent av oslovelgerne å forhåndsstemme. Det betyr at 156.012 velgere valgte å forhåndsstemme for fire år siden. 

Det var en kraftig økning fra 2015-valget. Da valgte 34 prosent av velgerne i hovedstaden å forhåndsstemme.

For de av oss som er valgnerder blir det spennende å følge forhåndsstemmingen i år. På Oslo kommunes egen nettside vil man nemlig på hverdager frem til valgdagen bli løpende oppdatert på hvor mange som har forhåndsstemt. 

To valg i Oslo

Den nettsiden finner du ved å klikke HER. På den samme nettsiden finner du også all mulig annen relevant informasjon om årets kommunevalg.

I Oslo er det ikke bare sammensetningen av bystyrets 59 representanter, og med det den politiske fargen på byrådet, som avgjøres. I 15 bydeler skal det også velges 15 representanter til bydelsutvalg. 

- Ønsker du å stemme i begge valg, både til bydelen din og til bystyret, må du gjøre det samtidig, sier Maren Blaalid.

Powered by Labrador CMS