Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) går kraftig til verks for å få kontroll på den kraftige smitteøkningen i Oslo. Nå stenges blant annet alle butikker med unntak av apotekene og de som selger dagligvarer.

Stenger byen og truer med fengsel for smittefusk ved byggeplasser. Se alle de nye koronatiltakene i Oslo

— Livet er enkelt for koronaviruset. Det vil smitte som mange som mulig så fort som mulig, sa byrådslederen Raymond Johansen (Ap) før han listet opp de nye og svært strenge koronatiltakene. Se alle tiltakene her.

Publisert

Byrådet har nå bestemt at alle butikker i Oslo må stenge, med unntak av butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og Vinmonopolet (se hele tiltakslisten lenger ned i artikkelen).

I tillegg innføres strenge tiltak på byggeplasser, der brudd på de nye koronareglene kan innebære fengsel i inntil seks måneder.

Ber folk unngå besøk i private hjem

— Før jeg dro på vinterferie testet jeg meg selv om jeg ikke hadde symptomer. Mange andre gjorde det samme, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på pressekonferansen søndag kveld.

— Vi anbefaler folk om å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av aleneboende og barn og ungdom i samme kohort, sa byrådslederen på pressekonferansen.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) innfører hrtigtester i stor skala ved skoler og arbeidsplasser. Slik håper han koronasmitten raskere kan oppdages og isoleres i Oslo.

Johansen forklarte den kraftige smitteøkningen i Oslo med at det muterte koronaviruset nå sprer seg ekstremt raskt. Ifølge Folkehelseinstituttet står den muterte virusvarianten trolig for mellom 50 og 70 prosent av all koronasmitte i byen. Nå vil byrådet ha oslofolk til å teste seg hyppigere.

Hurtigtesting på skoler og arbeidsplasser

— Vi ser at antallet sykehusinnleggelser har mer enn doblet seg den siste tiden, sa helsebyråd Robert Steen (Ap) på pressekonferansen.

Både Raymond Johansen og Robert Steen ber nå regjeringen endre vaksinestrategi og prioritere vaksinefordeling til Oslo og andre kommuner med høyt smittetrykk.

Men for å oppdage mest mulig koronasmitte raskest mulig, og slik få isolert smitten, innfører byrådet også hurtigtester i stor skala.

— De muterte virusene er vanskeligere på kontrollere. Nå får vi tilgang til flere hurtigtester. De skal vi bruke til testing på skoler og store arbeidsplasser, sa Steen og oppfordret folk som kommer hjem fra vinterferie til å teste seg.

Stenger butikker og serveringssteder

Byrådet går nå så hardt til verks de kan innenfor det som tillates av smittevernloven. Det betyr en ny og streng nedstenging av Oslo. Dette er de nye tiltakene:

  • Alle serveringssteder må stenge, med unntak av for take-away.
  • Alle butikker må stenge, med unntak av butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol.
  • Gallerier og kunstutsalg må stenge.
  • Organiserte fritidsaktiviteter utendørs for voksne over 20 år frarådes.
  • Utendørs arrangementer forbys, med de samme unntakene som innendørsarrangementer, det vil si bisettelser og begravelser, vielser, dåp og liknende ritualer, kamper, konkurranser og forestillinger med profesjonelle deltakere uten tilskuere og digitale arrangementer, med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell.
  • Det innføres rødt nivå i voksenopplæringa og i videregående skole fra mandag 1. mars. Ingen elever skal møte opp på skolen i morgen eller tirsdag. Elevene skal ha digital undervisning eller undervisningsfri. Fra og med onsdag skal alle skoler drives i en kombinasjon mellom fysisk oppmøte og digital undervisning. Byrådet tar på å innføre massetesting av elever med spyttprøver fra 8. mars, og økt testing av alle lærere.
  • For å få kontroll med smitte på byggeplasser innfører Oslo kommune en egne forskriftsfestede regler med klare regler for smittevern på byggeplasser. Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av smittevernregler på byggeplasser skal kunne straffes med fengsel i inntil 6 måneder. De nye reglene vil bli kombinert med en målrettet og forsterket testing på byggeplasser.
  • I tillegg anbefaler byrådet folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av enslige og barn og ungdom i samme kohort.
  • Frisørsalonger får derimot fortsatt holde åpent i Oslo. Det gjelder også andre serviceyrker som driver etter allerede strenge, nasjonale smitteverntiltak , som blant annet frisører og andre virksomheter med én-til-én-kontakt, ikke rammes.
  • Les også: Koronatiltak rammer hardt: Permitterte utgjør nær halvparten av Oslos 37.000 arbeidsledige

— Vi må bremse smitten blant barn og unge

For å gi skolene tid til å områ seg med å innføre rødt lys skal ingen elever fra videregående møte på skolen mandag eller tirsdag denne uka. Det blir da enten undervisningsfri, eller digital skole. Nærmere beskjed gis fra skolen, opplyser byrådet søndag kveld.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) gjeninnfører rødt nivå i Oslos videregående skoler.

— Vi må bremse smitten blant barn og unge. Derfor vil vi, sammen med utdanningsetaten, se på muligheten for å innføre ytterligere tiltak på skolene. For eksempel massetesting og vurdere muligheten for å begrense antall kontakter for eleven, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

— Dette vurderer vi uavhengig av hvilket tiltaksnivå vi skal ha i skolen fremover, Samtidig opprettholder byrådet fritidstilbudet til barn og ungdom, blant annet i bibliotekene, sier Thorkildsen.

— Samtidig innføres noen ytterligere begrensninger for innendørs aktivitet for gruppa 16 til 19 år, der økningen i smitte har vært stor. Fremover må man kun samles i grupper ti personer og alle må kunne holde en meters avstand til enhver tid, skriver byrådet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS