Venninene Nora (23) og Malene (22) synes at det å ta livet av dyret ikke burde vært et alternativ.

Hva sier oslofolk om Freya-avliving? Vi har spurt

Etter at Fiskeridirektoratet bestemte at hvalrossen Freya skulle avlives, er det flere som har vist sin misnøye med avgjørelsen. Her er de sterke reaksjonene: — Mange var jo blitt glad i det dyret, sier Malene (22).

Publisert

Hvalrossen som tok Oslo med storm i løpet av sommeren ble søndag 14. august avlivet grunnet “fare for menneskers liv og helse”. Dette har skapt sterke reaksjoner blant flere. VårtOslo har spurt folket på gata hva de mener om avgjørelsen.

Video: Petter Terning

— Kom som en overraskelse

Amerikanske John (56) med sønnen Dan (12) er på familiebesøk i Oslo, der de spiller bordtennis i parken. De svarer begge at de finner det svært unødvendig å ta livet av dyret, og at det heller kunne vært andre alternativer.

— Det kom som en overraskelse. Norge skal jo liksom være en fredsnasjon som er flinke til å ta vare på dyr og natur. Det sårer omtalen av landet, sier John.

Amerikanske John (56) og Dan (12) synes det var unødvendig å ta livet av hvalrossen.

Både far og sønn peker på isbjørner som blir bedøvet og fraktet av gårde på Svalbard, og mener det samme kunne bli gjort her. Sønnen synes spesielt at det er var et unødvendig utfall. — Det er veldig unødvendig gjort. De kunne tatt den med ut på havet, sier sønnen Dan.

Kamran (28) sier at han synes det er synd at det endte som det gjorde men at det nok var det beste valget for både mennesker og dyret. — Det er vanskelig å flytte 600 kg. Det er jo ikke sikkert den hadde overlevd transporten heller, forteller han.

Selv har han fått med seg den internasjonale dekningen av hendelsen, og sier han forstår at det er et tema mange er engasjerte i. Til tross for at han mener det riktige valget ble tatt av myndighetene, tror han nok at en større offentlig debatt om saken kanskje hadde gjort avgjørelsen mer forståelig.

— Det er rart det ikke var en Fredrik Solvang debatt om saken. Jeg tror at hvis man hadde brukt litt mer tid på denne debatten at ikke folk hadde vært så sinte, sier han.

— Jeg stoler på den vurderingen

Malene (22) er ute med venninnen Nora (23), og er begge enige i at det var å gå for langt å ta livet av dyret. — Jeg synes ikke det burde vært et alternativ i det hele tatt, sier Malene.

Hanne (22) og Jørgen (22) har ikke fulgt så nøye med på Freya denne sommeren, men Jørgen sier han stoler på at beslutningen ble tatt etter grundige vurderinger.

— Det er synd fordi det er jo ikke lenge til det blir kaldt i vannet igjen, så da kunne den få vært litt mer i fred, eller funnet seg et nytt sted, sier Nora.

Malene forteller at hun fikk høre nyheten på jobben. Hun jobber som sykepleier ogs sier at mange på jobben var engasjert i saken. —Det ble litt dårlig stemning på jobb. Mange var jo blitt glad i det dyret, og håpte at den kanskje ville reise vekk, sier hun.

Hanne (22) og Jørgen (22) innrømmer at de ikke har engasjert seg alt for mye i saken om Freya, men har fått med seg at dyret ble avlivet på søndag. Jørgen sier det kom noe brått på men at han stoler på at de riktige beslutningene fra myndighetenes hold ble tatt.

— Hvis det var nødvendig så måtte det nok gjøres, men det er jo kjipt. Man må ha tatt en grundig vurdering, så jeg stoler på den vurderingen, forteller Jørgen.

Powered by Labrador CMS