DEBATT

I påsken har rekordmange møtt opp for å motta mat fra Fattighuset.
I påsken har rekordmange møtt opp for å motta mat fra Fattighuset.

– Vi trenger en velferdsstat som stiller opp for de som trenger det mest. I Oslo er dette viktigere enn noen gang

Jula er en tid som forbindes med hygge og glede, men er også en tid mange gruer seg til. For barn som vokser opp i fattigdom er jula en brutal påminnelse om egen situasjon. I år er det ekstra vanskelige tider for de som har minst.

Publisert

Fattigdommen stiger, og matkøene blir lengre. Spesielt i Oslo er utviklingen dramatisk. Derfor foreslår Venstre i vårt alternative statsbudsjett et krafttak for folks økonomi. Vi vil gi mer til de som trenger det mest.

Adventstiden har slått inn, og de første snøfnuggene har lagt seg i Oslos gater. Jula er en tid som ofte forbindes med hygge og glede, men er også en tid mange gruer seg til. For barn som vokser opp i fattigdom er jula en brutal påminnelse om egen situasjon. I år er det ekstra vanskelige tider for de som har minst.

Prisvekst uten like

Matkøene til Fattighuset i Oslo har aldri vært lengre. Spesielt de som allerede levde med små marginer har fått det vanskeligere nå. Vi ser nemlig en prisvekst uten like.

I oktober steg matvareprisene med 13,1 prosent sammenlignet med samme tid som i fjor. På toppen kommer økte strømpriser, boutgifter, og høyere renter. Frivillige ved Fattighuset forteller at de første møter opp ved 02-03 tiden om natta, og at over hundre mennesker står i matkø når klokka slår 05:30.

Dette for å sikre seg en livsnødvendig matpose klokken 11. Over halvparten av de som står i matkø er barnefamilier.

Også Frelsesarmeen i Oslo forteller om en drastisk økning i antall foreldre som oppsøker hjelp for å ha råd til å sette mat på bordet. I mange av byens hjem legger folk seg sultne og kalde. Det kan vi ikke akseptere.

Vil øke barnetrygden

Derfor har Venstre prioritert et krafttak for de som trenger det mest, i vårt alternative budsjett.

Først og fremst øker vi barnetrygden kraftig, som er et av de mest effektive tiltakene for å forhindre barnefattigdom. Barnetrygden økes samtidig som vi skattlegger den, slik at de som har lite får mer enn de som har mye fra før.

Med vårt alternative budsjett vil familier som er mest utsatt kunne få opp mot 14 000 kroner ekstra i året per barn. Oslo er den delen av landet hvor flest barn vokser opp i fattigdom, og dette vil derfor utgjøre en stor forskjell for mange av byens barn.

Familier med god inntekt vil få det samme som i dag, mens familier med høye inntekter vil få litt mindre. Det er både sosialt og rettferdig.

Når om lag 115 000 barn vokser opp i fattigdom i Norge, er vi nødt til å ta grep. Noe av det aller viktigste for Venstre er at alle barn skal kunne delta på lik linje med alle andre barn og ha like muligheter i livet uavhengig av foreldrenes inntekt.

Vi trenger velferdsstaten

Samtidig øker vi bostøtten og minstesatsen for uføre med 3000 kr. Vi øker studiestøtten, hever frikortgrensen, senker skatten på lave inntekter og øker personfradraget.

I sum er alt dette endringer som vil gi lavtlønnede bedre økonomi til å håndtere den krevende økonomiske situasjonen. Oslo har en høy andel unge, studenter og familier med dårlig råd. Spesielt i en del av de østlige bydelene er utfordringene store. Med våre forslag ville mange av byens innbyggere gått jula i møte med litt lavere skuldre.

Venstre kjemper for et samfunn der vi tar vare på hverandre og ingen faller utenfor. Da trenger vi en velferdsstat som stiller opp for de som trenger det mest. For mange av Oslos innbyggere er dette viktigere enn noen gang.

Powered by Labrador CMS