Menneskene bak julebelysningen på Løkka. Fra venstre: Rebekka de Leon; kontaktperson i Løkka gårdeierforening, Inger Kristin Haugsevje; styreleder i Grünerløkka kultur- og næringsforening, Jan Robert Johnsen; daglig leder i næringsforeningen, Ellen Oldereid; bydelsdirektør og Marius Sjømæling; leder for Bydelsutvalget. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Julegate i Markveien for første gang siden 1995. Halleluja

En gjeng med utrolig engasjerte folk, folk som brenner for Grünerløkka, vil hente julegata tilbake i år. Entusiasmen er til å ta og føle på.

Publisert

For en del år siden gikk jeg gjennom Markveien på Grünerløkka med min sønn fra Bærum. Gutten som var vant til Sandvika Storsenter syntes det var som å være i Skomakergata.

Det er noe ekstremt koselig over Markveien, rent bortsett fra Markveien 35, (posthus og Lindex-bygget). Det er noe spektakulært over utvalget av butikker.

Du har selvsagt puber, restauranter og noen kaffesjapper, vi er tross alt på Løkka. Foruten dette har du et Vinmonopol, en ølbutikk, barnetøy og leker, posthus, dagligvaresjappe, en reisebutikk med mer. En smeltedigel av sjapper.

Jan Robert Johnsen er daglig leder i Grünerløkka kultur- og næringsforening og en primus motor for å organisere og aktivisere handelsstanden på Løkka. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Det er lite av kjedebutikkene her (takk gud), og det er det som gjør Grünerløkka litt spesielt. Det er det som trekker folk hit fra andre bydeler i Oslo.

Julegata kommer tilbake

Min sønn hadde rett. Når jeg tusler gjennom Markveien, så venter jeg nesten på å møte skomaker Andersen og de andre karakterene fra Skomakergata.

Og nå skal det bli enda koseligere. For første gang siden 1995 skal det bli julegate her. Ingen jeg snakker med kan gi meg en fornuftig forklaring på hvorfor denne gata ble tom for julegate.

En gjeng med utrolig engasjerte folk, folk som brenner for løkka, vil hente julegata tilbake. Entusiasmen er til å ta og føle på, nesten som en gjeng nyfrelste unger på deres første ungdomsleir.

Vinterbelysning for hele Løkka

Leder for Bydelsutvalget, Marius Sjømæling (AP), har blitt så glad i jul at jeg mistenker han for å ville sette i gang julekjøret første uke etter fellesferien. Hvis han hadde fått det som han ville, skulle julemarkedene i sentrum vært flytta til Olaf Ryes plass.

Marius Sjømæling, leder for bydelsutvalget på Grunerløkka, har vært en ivrig pådriver for julebelysningen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Det er blitt bevilget 200 000 fra bydelen, ikke bare til å analysere julebelysning i Markveien, men til en komplett vinterbelysningsplan for hele Løkka. Videre har gårdeiere og næringsdrivende satt av 375 000 for å få opp julebelysningen.

De er så entusiastiske til prosjektet «vinterlys på løkka» at de prater i munnen på hverandre. Målet er at du ikke skal oppleve Løkka som et sort hull når du kommer over eventyrbrua fra Torggata. Løkka skal ta opp konkurransen med andre kjøpesentre på vinteren.

Slutt på 23 år uten julegate

Det er utformet en belysningsplan som skal ta hensyn til at de forskjellige gatene er forskjellige. Thorvald Meyersgate trenger en annen belysning enn Markveien og parkene. Det handler om å fremheve det unike i hver krik og krok.

Det slår meg: Får juleentusiastene på Grünerløkka til 25 prosent av alle hallelujaplanen, så bøyer jeg meg i støvet og blir dritglad. De fortjener det, og vi andre i Oslo fortjener det også. Et lyst Grünerløkka som vi kan ferdes trygt i.

Jeg bare ber til gud om at de skal få styrke, så det ikke blir 23 års mangel på Julegata i Markveien igjen. Og sånn at vi kan ferdes trygt i parkene. Halleluja.  Åpninga i gata blir 1. Desember kl 16. En merkedag.

Powered by Labrador CMS