DEBATT

På det kommunale sykehjemmet på Økern har de både pub, butikk og til og med en spa-avdeling, påpeker skribentene.

– Eldreomsorgen er ikke et spekulasjonsobjekt

Fellesskapets penger skal brukes på å gi de eldre god omsorg, ikke på at store selskaper skal tjene seg rike. Nå er det på tide å si at nok er nok, og stanse privatiseringen av eldreomsorgen.

Publisert

I et innlegg i VårtOslo skriver Tobias Svendsen fra FpU om hvordan de kommersielle bidrar til å gjøre eldreomsorgen billigere. For oss i Arbeiderpartiet er det viktigste å gjøre eldreomsorgen bedre.

Etter at det Arbeiderparti-leda byrådet tok over styringa av Oslo, er det mye som har forandret seg, også i eldreomsorgen. Da Arbeiderpartiet overtok i 2015, etterlot Sylvi Listhaug seg en uverdig stoppeklokkeomsorg, nedlagte kjøkken og en ubrukelig tomt på Costa Blanca.

Frps ideologi

Den største arven etter FrP i Oslos eldreomsorg er likevel den systematiske prioriteringen av profitt framfor de eldres beste. Som eldrebyråd satte Listhaug en rekke sykehjem ut på anbud, og hun kuttet systematisk i stillinger ved de kommunale. Ikke fordi det beviselig skapte noe bedre tilbud, men fordi det var FrPs ideologi: en blind tro på at privatisering og profitt er det viktigste i eldreomsorgen, ikke de eldres beste.

Det er derfor komisk når Frp hevder at Arbeiderpartiet har på ideologiske skylapper fordi vi vil ha en best mulig, ikke billigst mulig eldreomsorg.

En investering i eldre

Under koronapandemien har vi sett tydelig hvor viktige alle de som jobber på sykehjemmene er. De har lagt ned en fantastisk innsats for å beskytte de eldre, og de fortjener mer enn applaus. De fortjener trygge arbeidsvilkår og bedre lønn.

Derfor er det bra at Oslos eldreomsorg kun skal være drevet av kommunale og ideelle innen 2023. Det vil gi bedre stillingsvern, turnustillegg, og ansatte vil få minst 50 000 mer i lønn. Dette er en investering i de ansatte, som igjen er en investering i de eldre.

Stans privatiseringen

I Arbeiderpartiets eldreomsorg er det ikke profitt og stoppeklokkeomsorg som er fokus, men å gi de eldre et allsidig og godt tilbud. Det trenger vi ikke store selskaper og privatisering for å få til.

I innlegget sitt viser Svendsen for eksempel til Manglerudhjemmet, hvor de har egen pub og butikk. Det FpU velger å ikke fortelle, er at tilbudet på Manglerud ikke har noe som helst med at det er privat å gjøre.

I Oslo har vi mange sykehjem med kreative tilbud, og mange av dem er kommunale. På det kommunale sykehjemmet på Økern har de for eksempel også pub, butikk og til og med en spa-avdeling.

Fellesskapets penger skal brukes på å gi de eldre god omsorg, ikke på at store selskaper skal tjene seg rike. Nå er det på tide å si at nok er nok, og stanse privatiseringen av eldreomsorgen.

Powered by Labrador CMS