DEBATT

Leder og nestleder i Oslo Frp er sterke forsvarere av Oslos kolonihager. Ikke fjern de grønne områdene. Bygg heller i høyden, mener de.
Leder og nestleder i Oslo Frp er sterke forsvarere av Oslos kolonihager. Ikke fjern de grønne områdene. Bygg heller i høyden, mener de.

– Oslos kolonihager må bevares. Bygg heller i høyden

Trumfargumentene til administrerende direktør er at kolonihagene er urettferdige og misbruk av offentlige midler, noe som er historieløst og unyansert.

Publisert

Det er søndag morgen, man skal drikke kaffe og lese avisen. Kaffen settes imidlertid fort i vrangstrupen, for på forsiden av Aftenposten kan vi lese at Eiendom Norge vil rive kolonihagene og erstatte dem med blokker.

Trumfargumentene til administrerende direktør er at kolonihagene er urettferdige og misbruk av offentlige midler. Dette blir historieløst og unyansert.

Hyttene ble i sin tid bygget for å bedre forholdene til folk i byen, slik at de kunne få gress under bena og dyrke sine egne vekster, uten å måtte forlate byen. Sånn er det fremdeles.

Ingen hurtigkø å snike i

Det er ikke forskjell på fattig og rik. Alle må stå i den samme køen for å få kjøpe. For tiden kan de forvente å stå i kø i 16 år.

Lørdag overtok en venninne av undertegnede Meeg-Bentzen sin hytte. I 15 år sto hun og mannen lydig i kø. Ingen snek. Ingen hurtigkø hvor du kunne betale deg ut. Dette liker vi nordmenn.

Vi husker jo alle hvilket rabalder det ble da Tusenfryd tidligere i sommer forsøkte seg med en ordning der du kunne betale deg ut av køen. Venninnen kunne endelig leve ut hobby-bonden. Denne gleden vil altså Eiendom Norge ta ifra folk.

Det er rett og slett umusikalsk. Hva blir det neste, blokker hele veien opp til Kikut?

Ikke raser de grønne idyllene

Vi i Oslo FrP vil påstå at å rasere disse grønne idyllene som ble grunnlagt for å bedre oppvekstsvilkår for barn og for å øke livskvaliteten, er en større synd enn at man subsidierer hytteeierne. Det vil også virke urettferdig og usosialt om disse grønne lungene skal underlegges full markedsleie.

Om man noen gang har vært inne i en slik hytte, så vet man at det ikke er luksus man tenker på når man kommer innenfor. Riktig nok er vi i FrP for det frie markedet, men man behøver jo ikke bli mer katolsk enn Paven, selv på en søndag.

Bevar kolonihagene

Det er ikke slik at det er skrikende mangel på tomter i Oslo. Det er heller ingen naturlov som sier at man ikke skal bygge høyere enn åtte etasjer. Høyhus kan bygges med høy arkitektonisk kvalitet.

I Oslo trenger vi flere boliger folk faktisk etterspør, og vi vet at vi kan få flere boliger om vi lar byen vokse noe mer i høyden, særlig ved kollektivknutepunkter og på sentrale steder.

Det er også flere eksempler på dårlig utnyttelse i indre by, der én til to etasjes bygg står omgitt av bygårder på fire til fem etasjer. Slike «hull» kan også tettes. Vi må ha boliger, og da må svaret være fornuftig fortetting. Sånn kan vi få bygget mer, mens vi samtidig bevarer Oslos grønne lunger, kolonihager og mark.

Så vi i Oslo FrP sier ja takk, begge deler, bevar kolonihagene og bygg i høyden.

Ny kolonihage på Ekeberg

Vi i Oslo FrP er heller ikke fremmede for tanken på å etablere nye kolonihager. Ta for eksempel de 18 hyttene på Ekeberg, som kommunen med det rødgrønne byrådet i spissen har latt gå for lut og kaldt vann i årevis.

Her mener vi at det bør lages en ny kolonihage, hvor man lar privatpersoner leie hytte og grunn, mot å sørge for at dette igjen blir et levende og velholdt samfunn.

Powered by Labrador CMS