Nyttårsraketter i Bjørvika i Oslo under fjorårets feiring.
Nyttårsraketter i Bjørvika i Oslo under fjorårets feiring.

To av tre vil erstatte fyrverkeri med droneshow

Et stort flertall ønsker å erstatte nyttårsrakettene med droneshow. Over 20 organisasjoner og fagpersoner går sammen om et forbud.

Publisert

65 prosent er helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften, mens 69 prosent vil forby privat oppskyting hvis kommunen arrangerer offentlig fyrverkeri, ifølge en nasjonal undersøkelse fra fagforeningen Nito.

67 prosent mener kommunalt dronefyrverkeri eller lasershow er et bedre alternativ enn vanlig fyrverkeri.

Mange av Nitos medlemmer jobber i brann- og redningsetatene rundt i landet. De rykker hvert år ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeriulykker på nyttårsaften.

Tragiske følger

– Hvert år blir folk skadd av fyrverkeri, og små og store branner oppstår. Dette skjer selv om folk har blitt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller, og at det er forbudt å skyte opp raketter med styrepinner, sier kommuneingeniør og visepresident Kjetil Lein i Nito.

Han skjønner godt at folk synes det er spennende å fyre opp nyttårsraketter.

– Likevel må folks liv og helse gå først. Ulykker i forbindelse med fyrverkeri har tragiske følger for enkeltmennesker hvert år, med alvorlige personskader og materielle skader. Bare øyeskadene alene er god nok grunn til at norske politikere bør innføre forbud mot privat bruk av fyrverkeri, sier Lein.

Opprop mot fyrverkeri

Over 20 organisasjoner og fagpersoner oppfordrer nå regjeringen om å innføre forbud mot fyrverkeri for privatpersoner av hensyn til både mennesker, dyr og miljø, opplyser Dyrebeskyttelsen Norge.

Blindeforbundet, Veterinærforeningen og Noah er blant dem som står samlet om oppropet. Organisasjonene ber dessuten folk om å skrive under på en underskriftskampanje for et forbud.

Powered by Labrador CMS