De forlatte byggene i byen

Etter at den forrige barnehagen forsvant, har lokalet stått tomt. Foto: Vegard Velle

En fraflyttet barnehage ved Rodeløkka har stått tom siden 2010. Nå blir det erstatningslokaler for barnehager

Etter ti år med stillstand, skal det tomme lokalet i Solhauggata 2b åpnes igjen, nå som erstatningslokaler for barnehager. – Jeg synes det er positivt hvis det kan brukes igjen, sier nærmeste nabo Heidi Røsok-Dahl.

Rett ved Rodeløkka og Carl Berner står en sjelden samling hus som er som snytt ut av Astrid Lindgrens eventyrlige bokunivers. Men innimellom den tette, sjarmerende bebyggelsen finnes også ett og annet moderne mursteinsbygg eller 70-talls rekkehus.

I tillegg til sin stilmessige brytning, har de fleste av de nyere byggene det til felles at selve boarealene er tette og leilighetene er små. I det mørkerøde borettslaget i Solhauggata 2b har allikevel 100 kvadratmeter blitt stående ubrukt i ti år.

De forlatte byggene i byen:

  • Oslo har større befolkningsvekst enn andre kommuner og et økende behov for arealer. Allikevel har byen mye tom bebyggelse. 70 av disse er kommunale. I bydelene finnes et aktivt naboskap med gode idéer og frivillige ressurser, men mange opplever det som vanskelig å trenge gjennom med egne forslag.
  • I denne serien ønsker vi å sette lys på byens tomme bygg, hva de betyr for nærmiljøet og hvorfor de står tomme.
  • Serien er støttet av Fritt Ord.

– Jeg forstår ikke at kommunen lar lokaler som er egnet til å drive barnehage stå tomme i årevis, samtidig som det er mangel på barnehageplasser i bydelen, sier Heidi Røsok-Dahl, nærmeste nabo til det tomme lokalet.

Fakta om Solhauggata 2b:

  • Solhauggata 2b er et 70-talls leilighetskompleks stående vegg i vegg med Rodeløkkas eldre trehusbebyggelse.
  • Huset består av 2-4 etasjer, hvorav første etasje inneholder et 100 kvadratmeters offentlig eid lokale.
  • Lokalet er eid av Omsorgsbygg og er regulert til barnehageformål. Det har stått tomt siden 2010.
  • Siden bydelen nå har besluttet å bruke det som erstatningslokaler, vil det fortsette å stå tomt i større perioder.

Vil bare bli brukt i kortere perioder

Lokalet, som ligger i første etasje av borettslaget i Solhauggata 2b ble, tidligere benyttet som permanent barnehage. Da barnehagen flyttet, ble lokalet stående tomt.

I etterkant har lokalet blitt vedtatt å være for lite for å huse permanent barnehagedrift. Bydel Grünerløkka har derfor besluttet at det skal brukes som erstatningslokaler.

Solhauggata 2b har et sjarmerende, semi-moderne utseendet. Foto: Google maps

Ifølge Omsorgsbygg betyr dette at lokalet bare vil benyttes i perioder.

– En erstatningsbarnehage brukes over kortere perioder når barn må flytte ut av sin opprinnelige barnehage av forskjellige årsaker, sier Omsorgsbygg.

– Trist med tomme lokaler

Heidi Røsok-Dahl er nærmeste nabo til det tomme lokalet og er glad for at det endelig skal tas i bruk igjen. Foto: Privat

Heidi Røsok-Dahl synes det er positivt at lokalet endelig skal tas i bruk igjen.

— Jeg synes generelt det er trist med tomme lokaler, og sløsing med ressurser. Det kunne gjerne vært en butikk eller café der. Men i og med at det fortsatt er barn som venter på barnehageplass, synes jeg den burde brukes til det, sier hun.

Samtidig ønsker hun å fremheve at en mer fullverdig bruk av lokalet ville vært det beste.

Ingen offisiell åpning av lokalet

Ifølge Omsorgsbygg, som eier lokalet, er det ikke satt av noen spesifikk dato for åpningen av lokalet.

Rodeløkka er et sjarmerende område med tett bebyggelse. Foto: Wikipedia / GAD

– Det er ikke noen offisiell åpning. Lokalet vil bli tatt i bruk når vi midlertidig må flytte barn til Solhauggata, sier Omsorgsbygg til VårtOslo.

– Solhauggata er nå tilrettelagt til midlertidig bruk for at vi skal kunne gjennomføre større vedlikeholds- og rehabiliteringsarbeider i andre barnehager.

– Naboer må gjerne komme med innspill

På spørsmål om hvorvidt det er mulig for naboer eller andre interessenter å komme med forslag til midlertidig bruk i periodene hvor lokalet vil stå tomt, svarer Omsorgsbygg:

– Naboer må gjerne komme med innspill, men reguleringsplanen for området er førende for hva man kan bruke eiendommen til. Solhauggata 2B er regulert til barnehageformål.

Les om flere av De forlatte byggene i byen.

Powered by Labrador CMS