Fattighusets inngangsparti. Foto. Vegard Velle
Fattighusets inngangsparti. Foto. Vegard Velle

Kontrollkomiteen på Fattighuset krever at økonomiansvarlig trekker seg. – Fattighuset er ikke noen få personers lekegrind

Kontrollkomiteen setter nå hardt mot hardt og sier de vil trekke seg dersom ikke økonomiansvarlig fratrer sitt verv i styret på Fattighuset. Bakgrunnen er en tannlegeregning på 55.820 kroner.

Publisert

Komiteens medlemmer har i løpet av sommeren krevd å få se et formelt vedtak som godkjenner behandlingen, uten å bli hørt. Nå har de fått nok.

Benedicte Lorentzen-Styrs manglende interesse for å bevise sin uskyld viser at hun ikke har den dømmekraften og integriteten som kreves for å være økonomisk ansvarlig på Fattighuset. I en forening som er avhengig av sitt gode navn og rykte overfor givere, samarbeidspartnere og medlemmer, må det være orden i regnskap og særdeles økonomiske gaver bevilget til seg, sier kontrollkomiteen i et notat i forkant av kveldens allmøte.

Kontrollkomiteens rolle er å passe på at styret følger vedtektene, loven og ivareta husets medlemmer og eiendom.

Graverende mangel på dokumentasjon

En av kontrollkomiteens fire medlemmer er Rino Roland. Han er klar i sin tale:

– Vi plikter å si fra når det skjer såpass graverende ting. I løpet av sommerferien har vi vært på jakt etter dokumentasjon for at tannlegeregningen ble vedtatt av styret på Fattighuset, men per dags dato har vi ikke sett noen dokumentasjon.

Han forteller at flere på Fattighuset har kommet til han og spurt hvorfor noen får så mye penger, andre ikke.

– Vi gir oss ikke

Tre av fire medlemmer av kontrollkomiteen vurderer nå å trekke seg dersom ikke dette blir ryddet opp i. – Tannlegebehandlingen skjedde til og med i en periode hvor det var total stopp i utbetalinger på grunn av økonomisk krise på huset, oppgir Roland.

– Jeg kan ikke sitte og styre huset sammen med en bedrager. Vi gir oss ikke på dette. Vi må vise handlekraft og rydde opp i dette her, sier han.

LES OGSÅ: Ólafía Jóhannsdóttir levde blant de aller fattigste, de alkoholiserte og de prostituerte i Oslos slum

– Folk får beskjed om at de er uønsket

Også et annet av medlemmene i kontrollutvalget, Christine Tetli, har fått nok.

– Det er sur stemning og mye misnøye på Fattighuset for tiden. Den økonomiansvarlige forholder seg ikke til sakens kjerne, at det mangler vedtak på tannlegebehandlingen. I kontrollkomiteen er vi opptatt av at Fattighuset ikke er noen få personers lekegrind og at vi må følge boka og respektere navnet til stedet.

Ifølge Tetli var den siste forklaringen kontrollkomiteen fikk fra økonomiansvarlig Styr på manglende dokumentasjon, at noen hadde hacket datamaskinen hennes og stjålet vedtaket.

– Menneskene som jobber frivillig i første etasje og som er avhengige av maten de får her, er svært avhengig av godviljen til dem som styrer. Nå føler jeg styringen på huset nesten er som et terrorvelde. Hvis du er uenig med styret, får du en melding om at du ikke lenger er ønsket.

– Nei takk, jeg vil ikke si noe

Når VårtOslo ringer til økonomiansvarlig, Benedicte Styr, sier hun følgende:

– Har jeg ikke sagt til deg at jeg ikke kommenterer noen saker. Nei takk, jeg velger å ikke si noe.

Sverre Rusten skulle gjerne sett at det forelå et vedtak på dyr tannlegebehandling. Foto: Irina Anca Tanase
Sverre Rusten skulle gjerne sett at det forelå et vedtak på dyr tannlegebehandling. Foto: Irina Anca Tanase

Presseansvarlig og styremedlem Sverre Rusten kommenterer konflikten på denne måten:

– Så vidt jeg vet, skal vi ha et vedtak på tannlegebehandlingen. Det ville vært veldig bra om vi kunne finne denne. Hva den eventuelle konsekvensen blir av at vi ikke finner noen dokumentasjon, bestemmer allmøtet. Jeg ville synes det er leit om kontrollkomiteen trekker seg.

Rusten kjenner ikke til at noen andre noensinne har fått så mye penger til tannlegebehandling fra Fattighuset. Han tror den manglende dokumentasjonen kan bunne i dårlig oversikt over gamle referater eller at referatene ikke er skrevet nøye nok.

Powered by Labrador CMS