Mo i Rana 20180913.Eldre dame med telefon.
Flere eldre damer i Oslo har blitt svindlet med en ny metode. Utgir seg for å være politi.

Flere oslofolk har blitt svindlet hjemme med ny metode: – Særlig eldre damer er utsatt

Ny svindelmetode; Kommer på hjemmebesøk etter telefonoppringning, og oppgir at de er politi. – Politiet ville aldri bruke denne metoden.

Publisert

Politiet ser nå flere tilfeller av en ny type bedrageri. De kriminelle ringer og utgir seg for å være fra politiet for deretter å møte opp fysisk utenfor boligen for å hente ut BankID, bankkort og telefon.

– Politiet vil aldri be om din BankID, verken over telefon eller ved oppmøte, sier Christina T. Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Under er en video, hvor politiet forteller om den nye svindelmetoden:

Politiet opplever at det er mange som blir forsøkt svindlet ved at kriminelle utgir seg for å være politi, som gjerne skal varsle offeret om at de blir svindlet.

Slik gjør de det

1) Offeret blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra politiet eller Økokrim, ofte med beskjed om at offeret holder på å bli svindlet ved for eksempel at noen har tatt opp lån i offerets navn.

2) De som sier de er fra politiet setter så over telefonen til en annen kriminell som utgir seg å være fra banken og som så skal hjelpe.

3) Offeret blir bedt om å oppgi BankID kode og passord, og ofte med beskjed om å flytte pengene over på en sikker konto.

4) Ved hjelp av BankID-informasjon som blir oppgitt kommer svindlerne seg inn i nettbanken.

5) Politiet registrerer nå også en ny tilnærming der hvor svindlerne ser det er mer penger å hente, eller at kontotappingen stopper i første omgang, kommer de hjem til offeret og stjeler BankID kodebrikke, bankkort, telefon, osv.

– Politiet har nå igangsatt etterforskning av flere slike saker både i Oslo pd, Sør-Øst pd og i Øst pd. Det er særlig eldre damer som er utsatt, sier Christina T. Rooth.

Christina Thomassen Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt
– Politiet opplever at det er mange som blir forsøkt svindlet ved at kriminelle utgir seg for å være politi, sier Christina T. Rooth.

Dette kan du gjøre

• Legg gjerne på samtalen dersom henvendelsen du får kjennes ubehagelig, stressende eller merkelig. Legg alltid på dersom du blir bedt om å oppgi BankID.

• Aldri gi fra deg BankID-informasjon til politiet eller banken, eller overfør penger på oppfordring fra andre. Banken eller politiet vil aldri be deg om dette.

• Ta kontakt med det offisielle nummeret til banken hvis du er i tvil, ikke ring tilbake på et nummer du har fått oppgitt av de som ringer deg.

• Ta kontakt med politiet på 112, dersom noen henvender seg på døren og sier de er fra politiet og at de trenger din BankID.

• Familie til sårbare eldre med verdier, bør hjelpe til å sikre disse verdiene.

Politiet har sammen med flere banker laget en video som viser såkalt politi-vishing, at noen ringer og oppgir at de er fra politiet. 

Powered by Labrador CMS