Å fjerne oppsamlet støv som ligger på veiene nå vil kunne bidra til lavere nivåer og muligens færre overskridelser av grenseverdien for svevestøv utover høsten og vinteren, håper bymiljøetaten.

Se opp for ekstra gatevask i sentrum og i sentrumsnære bydeler de neste ukene

Målet med den ekstra høstvasken er å oppnå bedre luftkvalitet utover høsten og vinteren. Skilt med parkeringsforbud settes ut fra fredag 23. september.

Publisert

Bydelene som får en ekstra høstvask i år er Sentrum, Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen og Frogner. Planene for hvilke gater som vaskes når ligger på bymiljøetatens nettsider.

Bymiljøetaten skriver i en pressemelding at det kan komme endringer underveis. Enten på grunn av været eller andre uforutsette hendelser.

De første skiltene kommer opp fredag 23. september. Følg ekstra nøye med om du parkerer i de nevnte bydelene.

Flytt bilen i tide

Som vanlig må alle parkerte kjøretøy flyttes, og bymiljøetaten lover minimum 24 timers varsel med skilting.

— De første skiltene kommer opp fredag 23. september. Følg ekstra nøye med om du parkerer i de nevnte bydelene. Vi sender også ut e-postvarsel til alle som er bosatt innenfor dette området, skriver bymiljøetaten.

Årsaken til den ekstra høstvasken av gatene i de indre bydelene er at grenseverdiene for svevestøv er skjerpet fra 1. januar 2022.

Gatevask er viktig for å få ned svevestøvmengden. Allerede i vår ble det registrert overskridelser av døgngrenseverdien ved Bygdøy allé og Hjortnes.

Svevestøv-grensene er overskredet

Allerede i vår ble det registrert for mange overskridelser av døgngrenseverdien for svevestøv ved Bygdøy allé og Hjortnes, skriver bymiljøetaten.

— Å fjerne oppsamlet støv som ligger på veiene nå vil kunne bidra til lavere nivåer og muligens færre overskridelser av grenseverdien for svevestøv utover høsten og vinteren, skriver etaten.

På bymiljøetatens nettsider kan du finne statistikk og rapporter om luftkvalitet i Oslo, informasjon om tiltak og du kan følge med på luftkvaliteten akkurat nå.

Gatevasken foregår med drikkevannet vi har i springen, men vaskerunden er velsignet av Vann- og avløpsetaten til tross for lav vannstand i magasinene.

Gatevask til tross for vannsituasjonen

Det er fortsatt lavere vannstand enn normalt i byens vannmagasiner, men den helsemessige gevinsten av den en ekstra gatevasken er stor og vaskerunden er velsignet av Vann- og avløpsetaten.

— Med den tørre våren og sommeren vi har vært gjennom, sier det seg selv at blir liggende mye støv i gater og plasser som må spyles bort, til tross for enkelte styrtregn. Vi støtter Bymiljøetaten i at dette er et viktig tiltak for luftkvaliteten og folkehelsen, sier Frode Hult, seksjonsleder i vann – og avløpsetaten.

— På sikt ønsker vi å begrense bruken av drikkevann til gatevask. Vi jobber derfor med en plan for etablering av råvannsuttak rundt om i byen som Bymiljøetaten vil kunne benytte seg av, sier Hult.

Powered by Labrador CMS