Fredrik Fredeng (6) og resten av fotballungene i Forward depper over å ikke ha egen fast treningsbane. Foto: André Kjernsli

Fredrik (6) har en nomadisk treningstilværelse. Klubben Forward mangler bane og mister spillere på grunn av treningsforholdene

� Det er uheldig at 200 barn og unge skvises ut fra baner i nærmiljøet, mens ungdom og voksne får lov til å trene der, mener Sportsklubben Forward. Men bymiljøetaten har en gladnyhet på lur.

Publisert

Utsettelsen av hockeyanlegget Jordal Amfi har ført til store problemer for breddeidretten i Jordal/Kampen-området. Fordelingen av treningstider fra Oslo idrettskrets, førte til at amerikansk fotball og Vålerenga Trolls i fjor fikk enerett til å trene på kunstgressbanen ved Kampen skole. De andre klubbene med tilhørighet i nabolaget ble spredt for alle vinder.

— Barna som går i barnehage på Kampen og de yngste barna på Kampen skole blir skviset ut og fratatt banen der de vokser opp. Ungdom og voksne får enerett til å trene der Forward har en naturlig tilhørighet, sier anleggsansvarlig, Sigurd Fredeng, til VårtOslo.

Etter fordelingen i fjor tok derfor sportsklubben Forward seg til rette og begynte å bruke grusbanen ved Kampen Gjenbruksstasjon. Men den siste halvannen måneden har også denne banen vært stengt. Årsak: oppgradering av banen fra grus til kunstgress.

— De yngste skvises ut

For i det hele tatt å kunne tilby de unge fotballspillerne et sted å trene, har klubben i høst  presset seg på sin tidligere hjemmebane ved Kampen skole. Dette er problematisk, da banen i utgangspunktet er forbeholdt Vålerenga Trolls. På hverdager mellom 16-18 har det likevel vært mulig å trene her.

Kunstgressbanen ved Kampen skole er banen Forward ønsker å benytte seg av. I dag er den forbeholdt Vålerenga Trolls. Foto: Christian Boger

— Det lille tidsvinduet vi har hatt til å bruke banen på Kampen har gjort det vanskelig for mange av spillerne våre. Mange synes det er vanskelig å kunne stille på trening så tidlig, forteller Fredeng.

Han mener de aller yngste nedprioriteres av de som legger banekabalen.

— Altså favoriseres i praksis en særklubb med utøvere i tenårene og oppover fremfor barna i nærområdet, konstaterer Fredeng.

Færre vil spille i Forward

Forward er og blir en historisk bydelsklubb på Kampen. Stiftet i 1915, bare to år etter Vålerengens Idrettesforening, har klubben alltid hatt en sterk tilhørighet og et sterkt engasjement i bydelen. Før fjorårets fotballsesong lanserte klubben et lavterskeltilbud for fotballspillende unger i 1.-4.klasse. Spesielt dette tilbudet har fått merke en negativ effekt i den nomadiske treningshverdagen.

— Vi merker at færre er interesserte i å spille hos oss, ikke minst blant de aller yngste. Ved opstart av lavterskeltilbudet i fjor, kunne vi stille flere lag med førsteklassinger. I år har vi bare ett.

— Jeg er ikke i tvil om at usikkerheten rundt treningsforholdene har mye av skylda for dette. For de yngste er det viktig å kunne ha en god forankring i kjente omgivelser. Det har det ikke vært mulig å sørge for denne sesongen, mener Sigurd Fredeng.

Lite imponert over politikere og byråkrater

Bydelsklubben har tatt opp problemene både med idrettskretsen og ansvarlige politikere. Selv om klubben har forståelse for situasjonen rundt utbyggingen av Jordal, er de lite imponert over de tilbakemeldingene de har fått.

— Vi var veldig fornøyde med at banen ved gjenbruksstasjonen skulle stå ferdig oppgradert før sommerferien. Nå skriver vi 8. oktober, og banen er fortsatt ikke ferdig uten at vi har fått noen forklaring på hvorfor det er slik, sier Fredeng.

Det å komme til en stengt treningsbane har ført til at færre unger vil bli lagkompis med Fredrik (6), mener anleggsansvarlig i Sportsklubben Forward, Sigurd Fredeng. Foto: André Kjernsli

Den anleggsansvarlige i Forward forteller at klubben hadde et møte om situasjonen med idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) tidlig i juni. Han er lite imponert over resultatet av møtet.

— I møtet fortalte vi om våre utfordringer. Byråden nevnte at hun syntes det var hyggelig å få brev fra barn og lurte på om vi ikke kunne sende et brev. Da svarte jeg at mange av våre barn ikke kan skrive og at hun heller er velkommen til å komme på besøk til oss og fortelle barna hvorfor de ikke kan få et sted å trene og spille kamper. Dette har vi ennå ikke fått noe svar på fra byråden, påpeker Sigurd Fredeng.

Men til VårtOlso sier byråden at hun har forståelse for de utfordringene klubben møter i anleggsperioden.

— Dette er en utfordring idrettskretsen i samarbeid med klubbene må løse. Dette er ikke noe vi som politikere kan legge oss opp i, sier byråd Hansen.

Håper på en bedre løsning neste år

Nå håper Fredeng og resten av klubben på en bedre løsning for neste år. Helst ønsker de muligheten til å få faste treningstider på banen ved Kampen skole. Om dette ikke er mulig, ønsker de seg faste treningstider på banen ved gjenbruksstasjonen.

— Fordelingen av treningstider for 2019 er rett rundt hjørnet, og vi skal gjøre det som står i vår makt for å sikre at lagene våre får et godt sted å trene. Jeg snakket med idrettskretsen i går, og de var ikke avvisende til at vi kan få faste treningstider på banen ved gjenbruksstasjonen, sier han.

Så gjenstår det å se hva resultatet blir. Bymiljøetaten har signalisert at de ikke ønsker å regulere denne banen til idrettsanlegg. Det kan stikke kjepper i hjulene for ønsket om faste treningstider på banen.

Idrettskretsen vil ikke love noe

Det er Oslo idrettskrets, som i samarbeid med de ulike idrettene har ansvaret for fordelingen av treningstider til klubbene. Anleggskonsulent i kretsen, Kjetil Moberget, innrømmer at anleggssituasjonen rundt Jordal er krevende og vil være det fram til den nye ishallen står ferdig. Han vil derfor ikke komme med noen løfter til ungene i Forward før banekabalen for neste år er lagt.

Banen ved Kampen gjenbruksstasjon er nå ferdig oppgradert til kunstgress og vil åpnes i løpet av dagen. Foto: André Kjernsli

— Det er vanskelig forskuttere noe, da den endelige fordelingen avhenger av flere forhold, herunder tilstanden på nærliggende anlegg, den totale anleggssituasjonen i Oslo og dialogen mellom idrettene, sier han i en epost til VårtOslo.

Som en liten gladmelding forteller derimot bymiljøetatens presseansvarlig, Monica T. Olsen, at oppgraderingen av banen ved gjenbruksstasjonen nå endelig er avsluttet og at banen kan tas i bruk i løpet av dagen. Da er banen fire måneder forsinket i forhold til hva bymiljøetaten tidligere har lovet.

— Det var opprinnelig planlagt oppgradering av fotballbanen på Kampen høsten 2017, men dette ble utsatt da det var ønskelig å utføre arbeidet på ny rammeavtale som ble inngått våren 2018, forklarer hun.

Powered by Labrador CMS