Ovarennet i Holmekollbakken lyssatt i regnbuefragene i skumringstimen etter Kim Frieles bisettelse.

Holmekollbakken lyssatt i regnbuens farger for å hedre Kim Friele

— I kveld ser vi opp mot regnbuen og stjernene og minnes Kim Friele med takknemlighet, sier Nils-Erik Aasen Flatø, som er leder av FRI Oslo og Viken.

Publisert

Bare timer etter at Kim Friele var blitt bisatt fra Oslo domkirke ble regnbuelysene tent i ovarennet i Holmenkollbakken.

— Vi kan takke for at hun gikk foran, brøytet vei og sloss for åpenhet gjennom et langt liv på barrikadene. Det gjør at vi i kveld kan se opp mot regnbuen og stjernene og minnes Kim med takknemlighet, sier Nils Erik Aasen Flatø.

— Ledet an i å forandre historien

Kisten til den folkekjære homoaktivisten var drapert i et regnbueflagg da hun ble bisatt fra Domkirken. Med dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit til stede til et siste farvel.

Dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, stortingspresident Masud Gharahkhani , høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie utenfor kirken etter bisettelsen av Kim Friele i Oslo domkirke.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) minnet Kim Friele som en helt unik pioner og et forbilde i det norske samfunn.

— Et varmt, modig og kraftfullt menneske som ledet an i å forandre historien. Og som derfor alltid vil være med oss i fremtiden, sa Støre.

Friele sovnet stille inn om kvelden mandag 22. november, 86 år gammel. Dagen etter ble det klart at hun hedres med gravferd på statens bekostning for sin livslange innsats for homofiles rettigheter.

— Nå hviler ansvaret på oss

Regnbuen i ovarennet på Holmekollbakken er Oslo kommunes hyllest til Friele. En hyllest.

— Uten Kims innsats hadde vi sannsynligvis ikke kommet så langt som vi har kommet i Norge i dag når det gjelder kjærlighetens verdi og skeive personers menneskeverd og rettigheter, sier leder av FRI Oslo og Viken, Nils Erik Aasen Flatø.

— Nå hviler ansvaret på oss. En bauta har gått bort og vi vil hedre Kims minne med å fortsette kampen. Tusen takk også til Oslo kommune som er med på å hedre hele vår skeive bevegelses førstedame, Kim Friele, med å lyse opp regnbuen over hovedstaden i kveld, avslutter Aasen Flatø.

Powered by Labrador CMS