På bordet utenfor hjemmet til Nikolaos Farmakis og familien lå det bøker i alle slag, søndag formiddag. - Ta en bok eller mange, står det skrevet, med oppfordring om å vippse en slant til jordskjelvorfe i Tyrkia og Syria.

Både gjenbruk og veldedighet er viktig for Nikolaos. Utenfor hjemmet hans i Geitmyrsveien slår han to fluer i en smekk

Søndag holdt Nikolaos og familien sitt faste bruktmarked, denne gangen med bøker i alle slag. I utgangspunktet er alt gratis, med en liten oppfordring om å vippse en slant til Røde Kors sitt arbeid med jordskjelvofre i Tyrkia og Syria.

Publisert

Søndag formiddag satte Nikolaos Farmakis i gang med det faste garasjesalget utenfor hjemmet sitt i Geitmyrsveien. Her holder han stadig vekk et lite bruktmarked, der inntektene går til et godt formål. På søndag var det jordskjelvofre i Tyrkia og Syria.

Det var hovedsakelig brukte bøker som Farmakis og familien ønsket å kvitte seg med denne dagen. Barnebøker, tegneserier, skjønnlitteratur, bøker om trening, helse, kokebøker og mye annet lå på bordet utenfor huset til familien, for alle til å ta.

På bordet var det også en lapp med oppfordring om å vippse til Røde Kors.

— Vi har det vel i blodet

I tillegg til å hjelpe mennesker i nød er også gjenbruk viktig for familien Farmakis.

— Vi har tre barn som vokser ut av ting og er opptatt av bærekraft og hjemmebruk. Ungene har nærmest vokst opp med å ha kiosk på hjørnet av gaten, med inntekt til det som måtte være pågående. Mor har også jobbet mange år i Røde Kors, så vi har det vel i blodet, sier Nikolaos Farmakis.

Nikolaos Farmakis bor på St. Hanshaugen og trives med å drive garasjesalg. Dette er for gjenbrukens skyld, og for å samle penger til trengende.

I utgangspunktet var alt gratis, men Nikolaos oppfordret besøkende å vippse en slant til Røde Kors.

— I dag kom det mange. Det var fint turvær, og mange hadde fått med seg garasjesalget gjennom lokale Facebookgrupper og Finn, hvor vi alltid legger ut annonser, forteller Nikolaos.

Samlet inn klær til ukrainske flyktninger

— Det kommer som regel en del folk, så det er veldig gøy. Folk synes det er hyggelig og fint at barna deres bare kan plukke ting. De viser sin støtte med gjenbruket på den måten, og dem som vil gi mye gjør det, mens dem som velger å ikke gi trenger ikke det.

Nikolaos Farmakis og familien trives godt i nabolaget på St. Hanshaugen, sammen med mennesker av ulik bakgrunn, interesser og lidenskaper. Da ukrainske flyktninger strømmet inn til Norge og Oslo tok Nikolaos initiativet til en innsamling av varme klær og annet som folk ellers ikke brukte.

— Da kom folk med digre søppelsekker med forskjellige ting. Det er akkurat det som er så fint med St. Hanshaugen, sier Nikolaos.

Solgte overraskende nok Donald pockets

Da søndagens garasjesalg var over lå det fortsatt et par bøker igjen på bordet utenfor huset. Disse skal ut igjen neste helg, sier Nikolaos.

Pengene ble vippset direkte til Røde Kors, så det er vanskelig å vite hvor mye som ble samlet inn i løpet av garasjesalget, men Nikolaos kunne tydelig se flere ta opp telefonen etter å ha sett lappen med nummeret til Røde Kors.

Nikolaos og familien er takknemlige for oppmøtet fra nabolaget og alle andre, og selv om Nikolaos ikke tvilte på at mange ville dukke opp, var det likevel en ting som overrasket.

— Jeg hadde veldig mange Donald pockets, som ikke er populært lenger, og som jeg ville kvitte meg med. Men det kom en 4-5 år gammel gutt og tok alle, og moren vippsa flere hundre kroner for dem. Det var overraskende!

— Da kjente jeg at jeg hadde fått det til. Få i gang Donald-lesing blant unge og gitt penger til Røde Kors.

Powered by Labrador CMS