Byrådslader Raymond Johansen har gjort porten vid, og ønsker velkommen til de dyktige musikerne i Lilleborg skoles musikkorps.

Møtt med stor applaus: Endelig er portene til Veterinærhøgskolen åpne

Den rundt 65 mål store tomta på Adamstuen kan bli århundrets lekekasse for byutviklere, og den kan gi nærmiljøet kjærkomne tilbud som flerbrukshall, bibliotek, fotballbane og skole. Kanskje blir det plass til en veterinær også.

Publisert

Veterinærutdannelsen er flyttet fra Adamstuen til Ås, og dyrene har flyttet etter. Nå har alle bygningene og området stått nærmest urørt, som en nesten forbudt by, midt i bydel St. Hanshaugen.

Oslo kommune kjøpte over 50 mål av tomta, og byutviklingsfirmaet Linstow kjøpte de resterende 15 målene for 1,36 milliarder kroner.

Eli Grimsby i Oslobygg KF og Per Mortensen i Linstow skal lage en helhetlig plan for å få best mulig utnyttelse av området.

Langt fram til endelig løsning

— Det vil ta lang tid før området har blitt som det endelig skal bli, men i dag klipte byrådsleder Raymond Johansen av låsene på alle 16 låsene til portene inn til området. Området har vært avstengt lenge, altfor lenge. Vi har mange planer for hva som skal skje her, og vi er fortsatt i samtaler med Linstow om planleggingen framover. Det er viktig å huske på at det vil være byggeaktivitet her selv om portene nå er åpnet, sa Eli Grimsby, direktør for Oslobygg KF, som gledet seg over at lokalbefolkningen nå fikk tilgang til dette store området.

Konsernsjef i Linstow, Per Mortensen smiler fornøyd etter å ha sikret seg det som har blitt kalt århundrets beste byutviklingsprosjekt.

En spennende jobb

Blid var også konsernsjef i Linstow, Per Mortensen. Han har fått mange misunnelige blikk fra konkurrenter i bransjen etter at Linstow fikk kjøpt 15 mål av Veterinærhøgskolens tomt.

— Vi samarbeider med Oslobygg, for å finne en helhetlig løsning for området. Det skal være byutvikling her. Dette er den mest spennende jobben innen byutvikling i Oslo, sa konsernsjef Mortensen.

Samarbeidet mellom Linstow og Oslobygg vil foregå i mange år framover.

Sannhetens øyeblikk. Byrådslader Raymond Johansen spenner bicepsene og klipper opp låsen på porten.

At det var en stor dag, spesielt for nærmiljøet, var også Byrådsleder Raymond Johansen opptatt av.

Raymond Johansen med bolteknekker

— Dette blir et bruksområde. Vi lager planer for området videre, sa byrådslederen. Folk i nærmiljøet applauderte byrådslederen for å ha kjøpt opp området til fellesskapets beste, og ikke valgt å selge det unna.

Bevæpnet med en kraftig boltekutter gikk han løs på låsen ved hovedporten. Den lot seg knekke, og inn kom Lilleborg skoles musikkorps.

Korpset spilte veldig bra i sommerheten, og spredte glede og smil blant de frammøtte.

Bydel St. Hanshaugen har i mange år kjent en stor interesse fra nærmiljøet om hva som bør skje med tomta.

Byråd og nabo, Rina Mariann Hansen har lenge sett fram til at området innenfor portene kunne bli åpnet. Neste uke blir det et møte med NVH-barnehage som ikke vil ut av sine lokaler.

Stort lokalt engasjement

— Det er ofte ikke lett å skape interesse for kommunale saker, men her har vi avholdt folkemøter med godt over hundre deltagere. Jeg selv har kommet med ett innspill, og det er at i et av husene her bør inneholde en veterinær, om ikke annet så for historiens skyld. Det er glede i nærmiljøet over at området nå blir åpnet, sa kommunikasjonsrådgiver Christine Thune i bydel St Hanshaugen.

Som bydelsutvalgsleder Gudmund Brede sa, i denne bydelen har vi alt, det vi mangler er arealer. Bydelen skårer for eksempel lavest på idrettsanlegg i byen

Bybonde Anna Karlsson har allerede startet opp inne på Veterinærhøgskolens område. Hun lover masse urter og grønnsaker for de som vil avle fram sin egen mat i sommer

Gamle hus må renoveres

— Det er en gammel bygningsmasse, med store oppussingsbehov. Veterinærhøgskolen ble ikke bygget for universell utforming. Det er fortsatt mer asfalt enn jungel her inne, det ligger mye arbeid framfor oss, sa Raymond Johansen i sin åpningstale.

Etter det fortalte byråd for Næring og Eierskap, Rina Mariann Hansen, hvordan hun som beboer i nærområdet alltid hadde gledet seg til at området kunne tas i bruk av allmennheten.

Byråden lovet også å snakke med protestantene fra NVH barnehage. Ifølge foreløpige planer må barnehagen ut fra sine nåværende lokaler.

 

Powered by Labrador CMS