Fosen-aksjonistene demonstrer utenfor Olje- og energidepartementet. I midten sitter talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

Fosen-aksjonistene har satt seg ned utenfor elleve departementer i sentrum

Fosen-aksjonistene har fredag satt seg ned foran inngangene til elleve departementer i Oslo sentrum. De sier at de vil legge ansvar på statsrådene.

Publisert

– Nå blokkerer samiske aktivister og aksjonister fra Natur og Ungdom inngangene til ministrenes departementer, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding fredag morgen.

Fosen-aksjonistene opplyser til NTB i regjeringskvartalet at de i alt har etablert seg utenfor elleve departementer i Oslo sentrum fredag, samt ved garasjen til departementene i Akersgata.

Flere av stedene har aksjonistene lenket seg fast.

Thunberg deltar også fredag

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg er sammen med aksjonistene som har satt seg ned foran inngangen til Helse- og omsorgsdepartementet i regjeringskvartalet.

Thunberg deltok også da aksjonistene blokkerte inngangene til Statkraft på Lilleaker torsdag.

Miljøaktivist Greta Thunberg deltok på Fosen-aksjonen utenfor Statkraft i forbindelse med at det er to år siden den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene.

Samtidig har aksjonister satt seg ned foran Olje- og energidepartementet, blant dem talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

– Nå stenger vi staten – igjen. Den norske stat tar seg til rette på Fosen ved å la det gå to år med menneskerettighetsbrudd i Norge og tjene millioner av kroner på det gjennom Statkrafts eierskap, sier talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

Også under aksjonen i februar blokkerte aksjonistene inngangen til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer.

Vil legge ansvar på statsrådene

Isaksen sier at alle statens organer har et ansvar for å respektere maktfordelingsprinsippet og sikre rettsstaten, og dermed også for å løse Fosensaken.

– Når vi blokkerer departementene i dag, vil vi legge ansvar på statsrådene deres som snart er på vei inn i regjeringens høyeste beslutningsorgan, Kongen i statsråd. Inn i møtet skal de ha med seg at de er ansvarlige for to år med pågående menneskerettighetsbrudd i Norge. Hver ny dag smerter, samene på Fosen har allerede måttet leve med dette bruddet i altfor lang tid, sier hun.

Powered by Labrador CMS