Grete Horntvedt (H) mangeårig byråd i ulike poster, bystyrerepresentant for Høyre i flere perioder og leder av Oslo Senior Høyre Foto: Arnsten Linstad
– Vi håper et kommunalt lysshow gjør at folk heller drar ned til Rådhusplassen enn å skyte opp fyrverkeri hjemme, sier Grete Horntvedt (H).

Grete (79) leder seniorene i Oslo Høyre. Nå vil de erstatte fyrverkeri på Rådhusplassen med lysshow

Bergen og Trondheim hadde begge kommunalt fyrverkeri på nyttårsaften. Men her i byen sa Høyre/Venstre-byrådet nei. Nå går imidlertid seniorene i det ene byrådspartiet ut og vil ha dronelysshow på Rådhusplassen.

Publisert

– Vi vil at Oslo skal bli foregangskommune med laser- eller dronelysshow, sier leder av Oslo Senior Høyre, Grete Horntvedt.

VårtOslo møter den mangeårige Høyre-politikeren, som har bekledd flere byrådsposter og sittet flere perioder i bystyret, på Rådhusplassen. Det er selvsagt ikke et tilfeldig valgt sted.

– Stadig større motstand mot fyrverkeri

Foran Rådhuset har Oslo kommune flere ganger sponset et offentlig fyrverkeri. De gangene værgudene har vært på kommunens side, har det vært et spektakulært skue.

Men tiden for offentlig fyrverkeri er slutt, mener Grete Horntvedt.

– Det blir stadig større motstand mot fyrverkeri. Blant annet på grunn av brannfare, øyeskader, hensyn til dyrevelferd og miljøet, sier hun.

– Flere større byer som for eksempel Salt Lake City i USA og Newcastle i England har gått vekk fra fyrverkeri og erstattet dette med lasershow, sier Horntvedt.

Flertall vil forby privat fyrverkeri

De to siste nyttårsfeiringene i Oslo har vært uten noe kommunalt fyrverkeri. Begge gangene ble beslutningen fattet av det forrige rødgrønne byrådet. 

Men sist nyttårsaften opprettholdt det ferske Høyre/Venstre-byrådet beslutningen.

Trolig er det stor støtte i Oslos befolkning for å kutte ut det kommunale fyrverkeriet. En nasjonal undersøkelse gjort av fagforeningen Nito i 2022 viste også et klart flertall for å forby privat fyrverkeri.

Grete Horntvedt (H) foran Rådhuset. Hun var i flere perioder byråd i ulike poster, har flere perioder representert Høyre i Oslo bystyre og ledet Oslo Senior Høyre. Foto: Arnsten Linstad
– Det blir stadig større motstand mot fyrverkeri, påpeker Grete Horntvedt (H).

65 prosent var helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften, mens 69 prosent ville forby privat oppskyting hvis kommunen arrangerer offentlig fyrverkeri, viser Nito-undersøkelsen fra desember 2022.

Mange av Nitos medlemmer jobber i brann- og redningsetatene rundt i landet. De rykker hvert år ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeriulykker på nyttårsaften.

– Vil vekke både applaus og motstand

– Hva med privat fyrverkeri? Hvorfor vil dere ikke forby det?

– Nei, det går inn på den private eiendomsrett. Dessuten er private fyrverkeri mye mindre, sier lederen av Oslo Senior Høyre.

– Det vi håper er at et kommunalt lysshow gjør at folk heller drar ned på Rådhusplassen enn å skyte opp fyrverkeri hjemme, sier Horntvedt.

Nå vil hun og Oslo Senior Høyre at kommunen undersøker hvordan et lysshow kan arrangeres, og ikke minst hvor mye penger det vil koste.

– Kostnadene med en slik løsning vites ikke, men det er jo noe administrasjonen kan utrede. 

– Jeg er sikker på at et slikt forslag både vil vekke motstand og applaus, og mener ikke at man skal ha forbud mot privat fyrverkeri utover de restriksjonene man har i Oslo i dag, sier Grete Horntvedt.Powered by Labrador CMS