Oslo 20230302. Aksjonister bæres bort av politiet fra inngangen til Nærings- og fiskeridepartementet i protest mot at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.
Aksjonister bæres bort av politiet fra inngangen til Nærings- og fiskeridepartementet.

Tolv Fosen-demonstranter pågrepet av politiet

Tolv demonstranter ble i dag pågrepet for ikke å etterkomme pålegg fra politiet om å fjerne seg fra inngangen til Finansdepartementet.

Publisert

Politiet mottok torsdag morgen fire forskjellige begjæringer fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon om å fjerne demonstrantene som hadde etablert seg utenfor inngangspartiet og sperret adgangen for de ansatte til fire departement i regjeringskvartalet.

– Demonstrantene som gjentatte ganger ikke etterkommer pålegg fra politiet om å fjerne seg og benytter ytringsfriheten på annet egnet sted, må påregne en reaksjon fra politiet, sier politiets stab for kommunikasjon i en mail.

En demonstrant blir bært bort av politiet.

– Et mindre inngrep

Tolv demonstranter er pågrepet for ikke å etterkomme pålegg fra politiet om å fjerne seg fra inngangen til Finansdepartementet. Tidligere på dagen hadde de samme demonstrantene forsert politiets sperringer på stedet i strid med føringer fra politiet. De tolv demonstrantene er anmeldt for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

– Politiets vurdering er at dagens inngripen har vært nødvendig for at departementene skal kunne opprettholde nødvendig drift, samt at dette kun representerer et mindre inngrep i ytringsfriheten så lenge demonstrantene kan ytre seg fritt på andre sentrale steder i regjeringskvartalet, mener kommunikasjonsstaben.

Stadig flere demonstranter slutter seg til protestene utenfor departementene.

– Må finne en rimelig balanse

Ifølge politiet må hensynet til at demonstrantene skal få ytre seg så fritt som mulig, veies mot hensynet til arbeidet i og sikkerheten ved departementene.

– Politiets oppgave er å finne en rimelig balanse mellom disse ulike hensynene. Vi gjør løpende vurderinger av hvilke tiltak som må iverksettes for å finne dette balansepunktet. Vi er jevnlig i dialog både med demonstrantene og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon.

– Politiet er bevisst på ikke å gripe inn kraftigere enn nødvendig i de tilfellene det har vært nødvendig å gripe inn. Personer som har sperret innganger og ikke etterkommet anmodninger om å flytte seg har derfor som utgangspunkt bare blitt flyttet. De som gjentatte ganger ikke etterkommer pålegg fra politiet, må forvente en reaksjon fra politiet.

Powered by Labrador CMS