DEBATT

Denne jernporten handler om misforståelser, dårlig kommunikasjon og uklare ansvarsområder, mener skribent Øystein Aurlien.

– Jernporten på Youngstorget beviser hvorfor Torginitiativet trengs

Tenk så fantastisk at en port kan skape et sånt engasjement! Vi som står bak Torginitiativet kan ikke annet enn å applaudere og oppfordre til fortsatt engasjement for å løfte frem Norges viktigste torg.

Publisert

I påsken dukket det opp en stor jernport på Youngstorget, på innkjøringen rett overfor gågatedelen av Torggata. Denne porten har skapt sinne og harme hos mange, og flere oslopolitikere var raskt ute og kritiserte staten for å herje med Oslo.

Jeg er enig i at staten herjer med Oslo på mange områder, som for eksempel at sikkerhetsrådgiverne for det nye regjeringskvartalet har hatt for mye makt. At ikke nasjonale sikkerhetsrådgivere kan vurdere sikkerhet på annen måte enn å sette ut betong og bunkerser i sentrum, er for meg uforståelig.

Sikkerhetseksperter i andre land ler av Norge. I London har de helt andre metoder. Der går sikkerhet og byutvikling hånd i hånd i langt større utstrekning. Der er prioriteten at bylivet og at menneskene skal få blomstre. Ikke i Oslo.

Sikkerhet kan ikke diskuteres

Det er også slik at jeg fortsatt ikke forstår hvorfor hele Youngstorget må ligge innenfor den fremtidig planlagte perimetersikringen. Selv i Statsbygg er jeg sikker på at mange sikkert kunne ment ett og annet om dette, men de er underlagt hva nasjonale sikkerhetsmyndigheter bestemmer.

Og, når disse sikkerhetsfolka har ment noe, er det slik det må bli. En diskusjon om dette kan vi ikke ha i offentligheten, fordi det kan være en trussel mot sikkerheten. Really?

Hele Norges plass

Joda, jeg frykter også for Youngstorgets fremtid og mulige posisjon. Kanskje vi kunne håpe at statsminister Jonas Gahr Støre kunne engasjert seg i dette? Ryktene sier at hans forgjenger var mer glad i Bergen enn i Oslo og lot være å engasjere seg i Youngstorget med utgangspunkt i at «det er jo tross alt Arbeiderpartiets plass».

Om dette bare er løse rykter eller ikke, får stå sin prøve, men Youngstorget er ikke bare Arbeiderpartiets plass. Det er hele Norges plass. Hele Norge vet hvor Youngstorget er og hva det representerer. Om det er å møtes for å minnes Benjamin Hermansen eller bare nynne til «Fontena på Youngstorget», så er torg og møteplasser viktige. De er kanskje viktigere enn noensinne, og viktigst av alle er Youngstorget.

Torginitiativet for Youngstorget jobber aktivt for å skape liv og torghandel på Youngstorget.

Misforståelser og dårlig kommunikasjon

Men jernporten handler ikke om statens herjinger med Oslo. Den er utslag av misforståelser, kanskje litt dårlig kommunikasjon, muligens litt uklare ansvarsområder og sikkert også litt annet.

Når du leser dette er sannsynligvis porten allerede fjernet, fordi det kun var ment å settes opp en midlertidig markering mens det ble gravd litt på den andre siden.

Entreprenøren forsto ikke at de ikke bare kunne plukke en hvilken som helst port og sette opp, samtidig som tillatelsen til akkurat denne porten litt for lett ble sluppet igjennom. Intet mer enn som så.

Tenk så fantastisk at en port kan skape et sånt engasjement?!

Der tar Berger feil

Vi som står bak Torginitiativet kan ikke annet enn å applaudere, og oppfordre til fortsatt engasjement for å løfte frem Norges viktigste torg.

Men en av politikerne som har engasjert seg, Tom Kristian Berger, har misforstått noe. Han kommenterte på en Facebook-tråd på gruppen Oslo Byutviklere at han denne porten var «Drepen for Torginitiativet».

Der tar han fullstendig feil.

Jeg kan derfor berolige ham med at det er det motsatte som skjer. At denne porten ble satt opp, er et bevis på at Torginitiativet har livets rett, at halvannet års utrettelig innsats for Youngstorget er nødvendig og at strategiene alle stilte seg bak før påske er viktige og riktige.

Torginitiativet er ikke dødt

Så er det altså også opp til politikere som Tom Kristian Berger og andre å fortsette å argumentere for Torginitiativet, for økt samarbeid og for å sikre at det budsjetteres for hvordan samspill og samarbeid kan organiseres og ledes.

Saker kan løftes både bystyret og opp til byrådet. Det er også mulig å påvirke inn på Stortinget og videre inn til regjeringen, om det må til. Oslobenken er der, og flere av de styrende oslopartiene har også en posisjon både på Stortinget og i regjering.

Vi står klare til å fortsette kampen for de gode plassene, og vil fortsette litt til for Youngstorgets del.

Torginitiativet er ikke dødt. Leve Youngstorget.

Powered by Labrador CMS