Byrådsleder Raymond Johansen, kronprinsparet, statsminister Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og kulturminister Anette Trettebergstuen la ned blomster der to ble drept og 21 skadd natt til lørdag.

- Hat mot kvinner, homofile og mangfold. Høyreekstreme og islamister ser på hverandre som fiender. I realiteten er de like

— Oslo skal være en åpen, inkluderende og tolerant, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) etter skytingen ved utestedene Per på hjørnet og London pub. Nå tar han et kraftig oppgjør med ekstremisme og terror, både fra islamister og høyreekstreme.

Publisert

0Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) går ut og sier ekstremister, enten de er islamister eller høyreekstemister, er like.

— Hat mot kvinner. Hat mot homofile. Hat mot mangfold. De høyreekstreme terroristene og de islamistiske terroristene ser på hverandre som fiender. I realiteten er de like, skriver han på sin Facebook-side.

— Vi må ta vare på hverandre

To menn i 50- og 60-årene ble drept da 42 år gamle Zaniar Matapour ved 01.14-tiden natt til lørdag avfyrte en rekke skudd mot mennesker ved Per på hjørnet og utenfor London pub. Sistnevnte er et populært møtested for det skeive miljøet i Oslo.

Nå ber byrådsleder Raymond Johansen oslofolk stå samlet.

— Nå står vi sammen i sorgen. Vår dypeste medfølelse går til de som natt til lørdag mistet noen av sine nærmeste, de som er skadet og de som gjennomlevde dette marerittet, sier han.

Blomster og Pride-flagg utenfor utestedene rammet av skyting natt til lørdag.

— Nå må vi ta vare på hverandre. Vi må vise omtanke, trøste og berolige. Vi må bygge tryggheten opp igjen hos de som er redde, sier Raymond Johansen.

— Kriseteam følger opp berørte

Oslo kommune åpnet lørdag en nettside der folk som trenger noen å snakke med kan ringe et kriseteam. Telefonnummeret er 23 48 70 90.

— Vårt fokus har vært å gi støtte og hjelp til dem som trenger det, være en støttespiller for Pride-organisasjonen og bemanne opp de tjenestene som trengs. Våre krisetam vil følge opp de direkte berørte videre framover, sier byrådslederen.

— Mange vil kjenne på sterke reaksjoner etter det som er skjedd. Mange har også vært tilstede, eller kjenner noen som har vært det. Andre vil kjenne på at dette minner dem om tidligere erfaringer i livet, heter det på nettsiden til kommunen.

Om du ønsker kan du også henvende deg til frivillige organisasjoners støttetelefoner som Mental Helse på telefonnummer 116 123, Kirkens SOS på telefonnummer 22 40 00 40 eller Røde Kors' samtaletilbud til alle under 18 år, Kors på halsen, på telefonnummer 800 333 21.

Powered by Labrador CMS