Skeid marsjerer inn på banen. På ryggen har spillerne navn på imigrantarbeidere som aldri kom hjem fra Qatar

Skeid med avskymarkering mot fotball-VM i Qatar. Spillerne bar navnene til døde arbeidere

Under bygging av arenaene til fotball-VM i Qatar har tusenvis av migrantarbeidere blitt utsatt for grove menneskerettsbrudd og blitt drept. Før siste seriekamp hjemme i år viste Skeid-spillerne sin avsky mot mesterskapet.

Publisert

Da Skeids spillere marsjerte inn på banen bar de alle draktnummeret 23 og navnene på drepte migrantarbeidere på drakta. 23 arbeidere som aldri kom hjem.

Dessverre valgte deler av bortepublikumet fra Kongsvinger å bue da appellen mot fotball-VM i Qatar ble opplest før kampen.

Skeid markerte tidlig motstand mot Qatar-VM

Skeid markerte tidlig motstand mot Qatar VM og stemte for boikott på fotballtinget. Beslutningen var bredt forankret blant medlemsmassen, der et klart flertall ønsket boikott og at Skeid skulle ta avstand til arrangementet.

Få uker før VM starter ønsket Skeid å minne om noen av de grusomme skjebnene bak det omdiskuterte mesterskapet, skriver klubben i en pressemelding i forbindelse med lørdagens markering.

I tillegg til navnet til en migrantarbeider bar hver spiller også nummer 23 på ryggen. 23 er artikkelen om arbeidstakeres rettigheter i FNs menneskerettighetserklæring.

— I dag ønsket vi å trekke fram de mange arbeiderne som har gjort VM i Qatar mulig, men som ikke kommer til å motta noen hyllest fra publikum, sier Skeids daglige leder Daniel Holmeide Strand.

— Fattige migrantarbeidere som forlot familiene sine i håp om en bedre fremtid, men som dessverre ikke vendte hjem i live, legger han til.

Utstilling av triste fotballkort

I tillegg til navnet på draktene var både kampprogrammet og området rundt OBOS Idrettspark Nordre Åsen preget av historiene om migrantarbeiderne.

Skeids Ulrich Ness foran utstillingen med "fotballkort" over elleve imigrantarbeidere som ble drept under byggingen av stadioner til fotball-VM

I samarbeid med Blankspot, en gruppe gravende journalister, med svenske Martin Schibbye i spissen, har Skeid fått hjelp til å plukke ut 11 skjebner med sine tilhørende historier.

­-- Debatten om antall døde eller om de virkelig omkom akkurat på stadionene de bygget er en avsporing. Vi må fortelle historiene om de som har dødd under arbeid i Qatar. Jeg synes det er prisverdig at Skeid bidrar med det, sier Schibbye.

Ber folk bli med på draktauksjon via nettet

Skeid håper på oppmerksomhet rundt initiativet og at det kan bidra til å sette ekstra søkelys på det kommende mesterskapet.

Gjennom å selge draktene på auksjon og gi inntektene til Blankspot og deres prosjekt CardsofQatar håper Skeid at man sammen med andre engasjerte organisasjoner kan bidra til å sette ekstra press på FIFA i tiden fremover.

— Både vi og Blankspot blir jo små mus i denne kampen, men hvis mange nok står opp så skal du ikke se bort fra at det blir endringer. Vi kan jo ikke gi opp, avslutter Skeids daglige leder og oppfordrer alle til å støtte opp om tiltaket ved å delta i draktauksjonen på Skeid.no.

Forøvrig vant Skeid kampen mot Kongsvinger 4-0. Scoringene kom ved Kristoffer Hoven, Ousmane Diallo Toure og Simen Kivia-Egeskog (2). Skeid forblir på kvalifiseringsplassen uansett hva som skjer i siste serierunde.

Powered by Labrador CMS