Den nye kunstneriske lederen ved Kunstnernes hus.
Den nye kunstneriske lederen ved Kunstnernes hus.

Kunstnernes Hus får ny kunstnerisk leder

— Det er med stor glede vi kan annonsere at Sarah Lookofsky (45) er ansatt som ny kunstnerisk leder på Kunstnernes Hus.

Publisert

Sarah Lookofsky (45) er kunsthistoriker, kurator og skribent og kommer fra stillingen som dekan på Kunstakademiet i Oslo. Hun har i tillegg lang ledererfaring fra den internasjonale kunstscenen.

— Styret er begeistret og stolt over å kunne presentere Lookofsky som ny kunstnerisk leder. Hun har en solid internasjonal erfaring kombinert med god kjennskap til det norske kunstfeltet. Lookofsky vil komplementere vår egen fagstab med sin kunstfaglige bakgrunn og kuratoriske profil, sier styreleder Trond Hugo Haugen.

— Vi er trygge på at Kunstnernes Hus vil bli ledet med faglig tyngde og stor entusiasme frem mot 100-årsjubileet i 2030, til glede for kunstnere og publikum.

Betatt av Kunstnernes hus

— Kunstnernes Hus er i mine øyne et av de fineste utstillingsstedene i verden og en hjørnesten i den sterke kunstnerdrevne scenen som gjør den norske kunstverden helt spesiell. Fra første besøk ble jeg betatt av den fantastiske bygningen og stemningen i og rundt huset, sier Sarah Lookofsky selv.

— Husets unike arkitektur gjør det mulig å lage ambisiøse utstillinger i en intim skala og samtidig ramme inn kunsten - med atelierer for nyutdannede kunstnere på den ene siden av bygningen og rom for sosialt samvær på den andre, sier den nye kunstneriske lederen.

Lang CV

Lookofsky har siden 2020 vært ansatt som dekan ved Kunstakademiet i Oslo. Stillingen har gitt henne et bredt innblikk i den norske kunstscenen og flere generasjoner av kunstnere.

Lookofsky er født og oppvokst i Danmark, men har tilbrakt over tyve år i USA. Der har hun blant annet vært leder for kuratorstudiet ved Whitney Museum of American Art Independent Study Program og har i en årrekke jobbet som assisterende direktør og senere nestleder for det internasjonale programmet ved The Museum of Modern Art i New York.

Hun var overordnet rådgiver for den niende Berlin-biennalen (2016), ledende arrangør av MoMA-konferansen The Multiplication of Perspectives og medarrangør av konferansen Public Calling på Nationaltheatret med KORO og Fritt Ord.

Hun har kuratert en rekke utstillinger internasjonalt, blant annet på Kunsthal Aarhus, Art in General, Smack Mellon, apexart, Stacion Center for Contemporary Art og Galleri Miroslav Kraljević.

Tiltrer i august

— En fellesnevner for arbeidet mitt er det jeg vil karakterisere som en kuratorisk tilnærming: tett dialog med kunstnere og evnen til å skape samling rundt ideer.

Sarah Lookofsky tar over stillingen etter Anne Hilde Neset og tiltrer 15. august 2023 med et åremål på syv år.

Powered by Labrador CMS