Høstutstillingen er samtidskunstens ansikt utad. Anslagsvis 27 000 besøkende kan komme innom i løpet av måneden utstillingen holder åpent.
Høstutstillingen er samtidskunstens ansikt utad. Anslagsvis 27 000 besøkende kan komme innom i løpet av måneden utstillingen holder åpent.

Lørdag åpner samtidskunstens ansikt utad – årets Høstutstilling

«Det har satt sine spor at juryeringen foregikk i en tid der Putin invaderte Ukraina, prognosene for global oppvarming blir stadig mer alarmerende og den offentlige diskursen opptrer som en polarisert slagmark når det gjelder spørsmål om kjønn og rasisme.»

Publisert

I år er det 140 år siden Høstutstillingen åpnet for første gang. Lørdag 10. september åpner salene i Kunstnernes hus for publikum.

– Jeg opplever at årets jury har funnet en felles grunntone og klart å vise hverandre tillit i utvalget fremfor å la alt være konsensusbasert kompromiss. Jeg håper og tror at det har gitt utstillingen en brodd, sier Maya Økland, leder av Den Nasjonale Jury.

Maya Økland er årets leder av Den Nasjonale Jury.
Maya Økland er årets leder av Den Nasjonale Jury.

Hun har lenge sett frem til åpningen, og mener årets utstilling er varm og inkluderende, men at den likevel tør å ta noen sjanser.

– Vi er svært begeistret over resultatet. Jeg vil blant annet trekke frem video- og performance-programmet som svært godt i år, og håper folk tar seg tid til å få det med seg.

Nye kunstneres inngangsport

Av 2350 søknader er det 100 kunstnere og kunstnergrupper som er valgt ut til årets utstilling. Av disse er hele 60 debutanter.

– Høstutstillingen er klart og tydelig de nyutdannedes inngangsport til den kunstneriske karrieren. Den rollen tar vi gjerne, spesielt når verkene er så gode, sier jurylederen.

– Svært viktig

Geir Egil Bergjord, nylig inntrådt styreleder i Norske Billedkunstnere, husker godt sitt første møte med Høstutstillingen.

– I 1995 stod også mitt navn i katalogen med stjerne bak. Utstillingen ble min inngang til det profesjonelle kunstfeltet. Derfor er det ekstra stas for meg å kunne stå her 27 år seinere å ønske velkommen.

Styrelederen mener utstillingens frie innsendelse har en enorm verdi i det norske kunstfeltet.

– Det demokratiske prinsippet som ligger til grunn for utstillingen – at man ikke trenger verken CV eller utdanning for å bli tatt på alvor – har vært viktig for svært mange.

Tungt politisk bakteppe

I sin katalogtekst skriver Den Nasjonale Jury:

«Det har satt sine spor at juryeringen foregikk i en tid der Putin invaderte Ukraina, prognosene for global oppvarming blir stadig mer alarmerende og den offentlige diskursen opptrer som en polarisert slagmark når det gjelder spørsmål om kjønn og rasisme. Dette i et år hvor Norge feirer at det er 50 år siden straffeparagrafen mot homofile menn ble fjernet.»

Dette har preget juryeringen og utstillingen, noe også de første anmeldelsene har plukket opp.

Juryen ønsker likevel ikke å la dette tynge ned opplevelsen, og kommer tvert imot med en konkret oppfordring til hele den Norske befolkning:

«La oss se på de urovekkende kreftene som en anledning til å leve livet enda mer. Være fryktløs. Kunsten er et perfekt sted å starte. Juryen råder alle til å skru av internett og gå på Høstutstillingen!»

Den Nasjonale Jury under monteringsperioden.
Den Nasjonale Jury under monteringsperioden.

Høstutstillingen, statens 135. kunstutstilling arrangeres av Norske Billedkunstnere og vises på Kunstnernes Hus i perioden 10. september – 16. oktober.

Powered by Labrador CMS