Vasking av skulpturene etter at aksjonister fra Stopp oljeletinga griset til Monolitten i Vigelandsanlegget.

To tiltalt for å ha griset til Monolitten – maling lot seg ikke fjerne

En mann og en kvinne er tiltalt for kulturminnekriminalitet etter at de kastet oransje maling på flere skulpturer i Vigelandsparken i november 2022.

Publisert

Det ble blant annet brukt pensel på sokkelen til Monolitten, og noe av malingen har ikke vært mulig å fjerne, ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo

De to klimaaktivistene skal ha representert aksjonistgruppen som kaller seg Stopp oljeletinga og står tiltalt for at de med vilje eller uaktsomt begikk skadeverk på kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning. Strafferammen for brudd på denne paragrafen er inntil seks års fengsel

I tillegg er begge tiltalt for grovt skadeverk mot en «gjenstand til alminnelig nytte eller pryd, eller som har en historisk eller nasjonal verdi». 

De to ble bortvist fra Frognerparken etter aksjonen, men nektet å fjerne seg fra stedet. Derfor er begge også tiltalt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet.

De opplyste i en pressemelding den 18. november, samme dag som aksjonen ble gjennomført, at malingen var ment som en reaksjon på det de mente var et skuffende klimatoppmøte i Egypt.

De to aksjonistene forsvares av advokatene Cecilie Nakstad og Trygve Staff. Nakstad sier til NTB at hun ikke har fått snakket med den tiltalte kvinnen. Staff har ikke svart på NTBs henvendelse i saken.

Oslo tingrett har satt av to dager til straffesaken som starter tirsdag 23. april.

Saken ble først omtalt i Avisa Oslo.Powered by Labrador CMS